OZBILJAN ZAMAH

Cemex raste na krilima ekspanzije građevinske aktivnosti na tržištima u regiji

"Proširili smo betonske operacije potaknuti rastućom potražnjom u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje, akvizirali novi kamenolom, ulagali u pogone i novu flotu kamiona i cisterni za prijevoz cementa"

Cemex, tvornica Sveti Kajo 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Prema podacima Financijske agencije, tvrtka Cemex Hrvatska imala je odličnu 2023. godinu u kojoj je ostvarila prihode u iznosu većem od 212,8 milijuna eura, što je rast od 35,5 posto u odnosu na godinu prije. Izvoz proizvoda iz pogona ove tvrtke u prošloj godini bio je vrijedan 85,7 milijuna eura.

Cemex je ostvario neto dobit u prošloj godini u iznosu od 43,5 milijuna eura. Zahvaljujući poslovnim rezultatima, Cemex je u 2023. godini ušao među 100 najvećih tvrtki po prihodu u Hrvatskoj. U 2023. godini nalazio se na 85. mjestu prema kriteriju ostvarene visine prihoda u Hrvatskoj. Godinu prije bio je na 104. mjestu u Hrvatskoj.

Zahvaljujući odličnoj poslovnoj godini Cemex Hrvatska, inače lider u proizvodnji cementa u Hrvatskoj, smjestio se na 38. mjestu prema kriteriju rasta prihoda među tvrtkama čije je sjedište u Hrvatskoj. Prošle je godine u ovoj proizvodnoj tvrtki radilo 469 radnika koji su, prema podacima Financijske agencije, imali prosječnu neto plaću u iznosu od 1622 eura. Prosječna plaća u ovoj tvrtki kontinuirano raste, uključujući i ostala materijalna prava radnika, što se regulira kolektivnim ugovorom.

Iz Cemexa su nam rekli da s obzirom na to da je Cemex Hrvatska dio globalne grupacije izlistane na burzi, o konkretnim poslovnim rezultatima komuniciraju isključivo konsolidirano.

image

CEMEX Hrvatska

Vojko Basic/Cropix/

"No, ako govorimo općenito o financijskim pokazateljima, oni pokazuju rastući trend pod utjecajem ekspanzije građevinske aktivnosti na svim našim regionalnim tržištima koja obuhvaćaju Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sloveniju i Srbiju. Štoviše, nedavno smo nagrađeni i Zlatnim ključem, nagradom koju dodjeljuje udruženje Hrvatski izvoznici, za najboljeg izvoznika u Bosnu i Hercegovinu u 2023. godini. U proteklim smo godinama proširili betonske operacije u Hrvatskoj potaknuti rastućom potražnjom u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje. Također, u prošloj smo godini akvizirali i novi kamenolom, ulagali u pogone te u novu flotu kamiona i cisterni za prijevoz cementa. Stalno radimo na optimizaciji poslovanja, a time i troškova kako bismo poslovanje učinili učinkovitijim u izazovnim inflatornim uvjetima", pojasnio nam je Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska, koji je naglasio da Cemex Hrvatska investira u dekarbonizaciju proizvodnje sa značajnim udjelima sredstava iz europskih fondova, a u planu su i daljnja ulaganja kako bi unaprijedili tehnološki proces i osigurali korištenje veće količine biomase kao goriva te proizvodili električnu energiju uz pomoć fotonaponskih panela.

image

Alen Voloder predsjednik uprave Cemex Hrvatska.

Vojko Basic/Cropix

Do 2030. nulta stopa CO2

"Daljnjom modernizacijom proizvodnje želimo smanjiti svoje ugljične emisije za 55 posto u Europi u usporedbi s baznom 1990. godinom, smanjiti ugljični otisak betona za 41 posto i povećati korištenje energije iz obnovljivih izvora na 65 posto do 2030. godine, a do 2050. postati tvrtka s neto nultom stopom emisija CO2. Također, radimo na inovacijskom projektu kojim bismo svoj globalni cilj od nula emisija CO2 u 2050. dosegnuli već u 2030. godini, a time tržištu ponudili i ugljično neutralan cement, što će značajno utjecati i na ugljični otisak svih građevinskih projekata koji koriste Cemexove materijale", otkriva planove Voloder.

Voloder naglašava da su u tvrtki Cemex Hrvatska usmjereni na rast proizvodnje i širenje ponude. "To ne podrazumijeva samo asortiman cemenata i namjenskih betona nego i materijale dobivene uz smanjene ugljične emisije, koji su na našem tržištu dostupni pod brendom Vertua. Od kraja prošle godine svi naši cementi nose i Environmental Product Declaration certifikate tipa III, koje daju informaciju kupcima o ugljičnom otisku proizvoda tijekom cijelog njihova životnog ciklusa. Cemex je prvi hrvatski proizvođač građevinskih materijala koji daje ovu vrstu neovisno potvrđene informacije o životnom ciklusu proizvoda svojim kupcima", naglašava predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska.

image

Pogled na tvornicu cementa Sveti Juraj (Cemex) u Kastel Sucurcu.

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:52