Veliko priznanje

Cemex osvojio Zlatnu nagradu i priznanje Regionalni ESG lider u kategoriji zaštite okoliša

Za Zlatnu nagradu je 37 predlagača ovog međunarodnog ekonomskog foruma predložilo 49 kandidata iz osam zemalja

Cemex, ilustrativna fotografija

Međunarodni ekonomski forum Perspektive i društvo Promo global dodijelili su Cemexu Hrvatska Zlatnu nagradu i priznanje Regionalni ESG lider u kategoriji zaštite okoliša u konkurenciji velikih poduzeća na području Srednje i Jugoistočne Europe za 2023. godinu.

Ovom nagradom Cemex je još jednom potvrdio svoju lidersku poziciju u području održivosti - u upravljanju svojim utjecajima na okoliš, kao što su emisije stakleničkih plinova, upravljanje otpadom, potrošnja resursa poput vode i energije te politike i prakse usmjerene prema zaštiti okoliša.

Aktivnosti dekarbonizacije Cemex Hrvatska oblikovao je unutar strategije Budućnost na djelu, s ciljevima kao što su smanjenje klinker faktora u cementu, optimizacije toplinske učinkovitosti u pećima, povećanja upotrebe dekarboniziranih sirovina u klinkeru i ostalih.

Za Zlatnu nagradu je 37 predlagača ovog međunarodnog ekonomskog foruma predložilo 49 kandidata iz osam zemalja, a neovisno sedmočlano Međunarodno stručno vijeće za dodjelu nagrada i priznanja za 2023. godinu proglasilo je pobjednike u četiri kategorije te tri potkategorije.

- Primanje ove nagrade potvrđuje da uspješno provodimo naš globalni klimatski program Budućnost na djelu, usredotočen na razvoj niskougljičnih proizvoda, rješenja i procesa kako bismo postali tvrtka s neto nultom stopom emisija CO2 do 2050. godine. Drago nam je da, kako mi prepoznajemo prilike za smanjenje emisija, drugi prepoznaju značaj i utjecaj svih naših aktivnosti u ovom smjeru - naglasila je Merica Pletikosić, voditeljica odjela održivog poslovanja Cemexa Hrvatska, koja je ujedno bila i sudionica panela ESG politike u funkciji dugoročno održivog poslovnog razvoja.

Dodjela nagrade održana je uz 120 uzvanika - ministara za poduzetništvo i privredu, gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, pripadnika diplomatskog zbora te drugih predstavnika značajnijih medija i nevladinih organizacija. - Svjesni izazova smanjenja klimatskih promjena, ali i naše odgovornosti prema zajednici, ulažemo velik trud u razvoj i implementaciju naše klimatske strategije, kao integrativnog djela naše cjelokupne kompanijske strategije. Drago nam je što je upravo Cemex prepoznat po svojoj posvećenosti održivosti, što nas inspirira da nastavimo unaprjeđivati naše prakse za dobrobit čitave zajednice i budućih generacija kao jedan od laureata - istaknuo je Alen Voloder, predsjednik uprave Cemexa Hrvatska.

Cemexov program Budućnost na djelu prilike za smanjenje emisija realizira u proizvodnom procesu, cijelom životnom vijeku proizvoda te u transformaciji lanca vrijednosti industrije. Program je usmjeren na značajno smanjenje izravnih i neizravnih emisija CO2 koje nastaju u okviru poslovanja, kao i na pružanje održivih i inovativnih rješenja za društvo. Ciljevi programa su do 2030. godine ostvariti: 40 posto manje CO2 po toni cementnog materijala, 35 posto manje sadržaja ugljika u betonu, 55 posto potrošnje čiste električne energije, postići klinker faktor od 71 posto te udio zamjene goriva zamjenskim gorivima od 50 posto.

image

Foto: Cemex

Foto;cemex/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:45