PRVO U SDŽ-u

CEMEX Hrvatska i Grad Kaštela otvorili reciklažno dvorište za zbrinjavanje građevinskih otpada

Dvorište smješteno u zapadnom dijelu rudnika Sv. Juraj - Sv. Kajo može zaprimiti oko 30.000 tona otpada godišnje
 CEMEX

CEMEX Hrvatska i Grad Kaštela otvorili su novo reciklažno dvorište za zbrinjavanje građevinskog otpada, prvo takvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Podsjetimo, u travnju su CEMEX Hrvatska i Grad Kaštela zaključili ugovor o međusobnoj suradnji u svezi sa stjecanjem poslovnog udjela i upravljanjem tvrtkom Reciklator koja upravlja radom ovog reciklažnog dvorišta.

Dvorište smješteno u zapadnom dijelu rudnika Sv. Juraj - Sv. Kajo može zaprimiti oko 30.000 tona otpada godišnje i to internog neopasnog otpada, odnosno svog građevinskog otpada koji ne spada u red opasnog otpada.

„Ulaganje u ovo dvorište logičan je korak unutar strategije održivog razvoja CEMEX-a„ Budućnost na djelu “. S jedne strane, obrađeni građevinski otpad pretvarat će se u materijal za sanaciju dijelova našeg rudnika u kojem je završena eksploatacija mineralnih sirovina. S druge, ovo ulaganje će osigurati novu vrijednost za naše gradove i županiju, odnosno mogućnost svim građanima da odgovorno gospodare otpadom. Ono je izvrstan primjer kružnoga gospodarstva koje smanjuje otpad, a povećava reciklažu vrijednih građevinskih materijala. Zahvaljujući Gradu Kašteli na suradnji i želji da se uključi u ovaj projekt, koji pokazuje koliko je važna suradnja lokalnih samouprava i privatnog sektora, kao i županija što je prepoznala važnost ovog projekta i pružila mu podršku“, rekao je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

„Izgradnja ovog reciklažnog dvorišta samo je jedan u nizu projekata koji smo u proteklom razdoblju proveli po pitanju prikupljanja otpada na području našeg grada. Najprije smo otvorili reciklažno dvorište za različite vrste otpada u Rudinama, maknuli kontejnere s ulice te uveli odvajanje i preuzimanje otpada na kućnom pragu, a na redu je i uvođenje podzemnih kontejnera na pojedinim lokacijama. Ovim reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Reciklator koja je u 25-postotnom suvlasništvu Grada Kaštela. Ušli smo u ovu priču kako bismo mogli kontrolirati da se na propisan način odlaže građevni otpad, a ne s ciljem stjecanja profita. Dobit koja će ostvariti odlaganjem otpada usmjerit će se u subvencioniranje rada ovog reciklažnog dvorišta kako bi konačna cijena koju građani Kaštela budu plaćali za deponiranje istog tog otpada bila što niža'', rekao je gradonačenik Grada Kaštela Denis Ivanović.

Otvoreni reciklažnog dvorišta prisustvovali su Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, dogradonačelnik Grada Splita Bojan Ivošević, gradonačelnik Grada Solina Dalibor Ninčević, predstavnici nevladine udruge Zeleni Dalmacije Lovro Rumora i Dalma Luketin te predstavnica Ekološke udruge Lijepa naša Kaštela Ivna Bućan, kao i brojni poslovni partneri. Projekt su predstavili direktor CEMEX-a Hrvatska Velimir Vilović i gradonačelnik Grada Kaštela Denis Ivanović.

Reciklažno dvorište s radom počinje 16. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:17