Saniranje štete

Čelnik ugostitelja: 'Uvedite vaučere za restorane ili ćemo morati otpustiti 40.000 ljudi'

Ako sada pošaljemo 40.000 radnika na burzu, samo trošak za burzu će biti 300 milijuna kuna"
Marin Medak, ugostitelj i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Marin Medak, ugostitelj i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja osvrnuo se na prijedlog koji su uputili Vladi da se ljudima u samoizolaciji, rizičnim skupinama i umirovljenicima izdaju vaučeri za ugostiteljske usluge. Upozorava da će ugostitelji u protivnom morati otpustiti 40.000 ljudi.

Medak je gostujući u subotu u Dnevniku rekao da će se odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Istri uskoro preliti na cijelu državu. Zato je Nacionalna udruga ugostitelja uputila apel Vladi jer ugostitelji predviđaju da će morati podijeliti otkaze za 40.000 radnika, a to žele spriječiti uvođenjem vrijendosnih vaučera.

Svi koji spadaju u rizičnu skupinu (umirovljenici, kronični bolesnici), kaže, i svi koji su u samoizolaciji, dobili bi vrijednosne vaučere kojima bi plaćali konobara iz kafića, taksistu, autoprijevoznika da im dostavljaju potrepštine bez da oni napuštaju svoje kuće. Misli da bi to pomoglo ekonomiji i očuvanju radnih mjesta.

"Ako sada pošaljemo 40.000 radnika na burzu, samo trošak za burzu će biti 300 milijuna kuna", prognozira Medak i apelira na uvođenje vaučera već sljedeći tjedan.

Misli da bi lokalna samouprava mogla dostavljati te vaučere. Uvjeren je da će zatvaranjem ugostiteljskih objekata porasti cijena dostave hrane.

Uvjeren je da država ne može sanirati štetu ako šest mjeseci ekonomija stane. Kaže i da su veliki hotelski lanci već počeli otpuštati radnike i da je zato dobra njihova mjera za vaučere ljudima u samoizolaciji, rizičnim skupinama i umirovljenicima.

Predlaže restoranima da snize cijene i krenu u dostavu zdrave i termički obrađene hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2021 19:44