Težak udarac bankama

Čelnik poljskog financijskog regulatora podnio ostavku zbog korupcijskog skandala

Čelnik Odbora za financijsku stabilnost Marek Chrzanowski dao je otkaz zbog tvrdnji o korupciji
Poljska središnja banka, Varšava
 Peter Andrews / REUTERS

Poljski financijski sektor uzdrmala je ostavka čelnika regulatorne agencije zbog navodne upletenosti u korupcijski skandal povezan s potporom posrnulim bankama Getin Noble Bank i Idea Bank.

Čelnik Odbora za financijsku stabilnost Marek Chrzanowski podnio je ostavku zbog tvrdnji o korupciji koje je iznio vlasnik kontrolnih udjela u te dvije banke Leszek Czarnecki.

Banka Getin Noble opterećena je velikim iznosom problematičnih kredita od kojih su neki denominirani u inozemnoj valuti. Charnecki je obećao da će ove i iduće godine dokapitalizirati banku s milijardu zlota.

Prošlog je tjedna Charnecki prema pisanju medija optužio za korupciju predsjedatelja odbora Mareka Chrzanowskog, tvrdeći da je od Getin Noblea tražio da zaposli poimence određenog odvjetnika i isplati mu plaću u visini jedan posto bančine tržišne kapitalizacije, obećavši zauzvrat potporu regulatora. Chrzanowski opovrgava optužbe, a premijer Mateusz Morawiecki zatražio je istragu.

Očekuje se da će Chrzanovski tijekom dana biti saslušan u uredu državnog tužitelja.

Smatra se da skandal predstavlja težak udarac za vladajuću stranku Pravo i pravda koja je došla na vlast 2015. godine, najavljujući, između ostalog, obračun s korupcijom.

Nakon objave medijskih izvješća, dionice banaka u vlasništvu Czarneckog naglo su oslabile kao i one državnih banaka. Danas je dionica Getin Noble Banka pala dodatnih devet posto, dok je ona Idea Banka porasla četiri posto, napominje Reuters.

Iz financijskog regulatora poručuju da je financijski sustav stabilan.

"Sve institucije u sastavu Odbora za financijsku stabilnost potvrdile su da je financijski sustav stabilan", ističe se u priopćenju regulatora. Odbor čine predstavnici središnje banke, ministarstva financija, regulatora za financijska tržišta i fonda za bankovna jamstva.

Regulatori napominju i da su predstavnici banaka na sastanku nedjelju kazali da su poduzeli "odgovarajuće mjere" i da nastavljaju s isplatom novca klijentima.

U središnjoj banci istaknuli su također da su spremni poduprijeti likvidnost financijskog sektora kako bi banke mogle pružati usluge klijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:52