IZAZOVI I OČEKIVANJA OBRTNIKA

Čelnik HOK-a: ‘Obrazovni sustav posljednjih 30 godina nije pratio potrebe tržišta, sada moramo uvoziti radnu snagu‘

Nedostatak radne snage je i dalje jedan od najvećih problema hrvatskih obrtnika

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

 Lucija Ocko/Cropix

Unatoč raznim izazovima, 2023. je bila dobra godina za obrtnike. Prema posljednjim podacima iz studenog, obrti su zapošljavali 12,9 posto svih zaposlenih (ukupno 213.212), a samo u godinu dana broj se povećao za 10.027 obrta s tim da je povećanje zabilježeno u svih cehovima.

Stabilan rast zabilježen je i u obrazovanju za strukovna zanimanja - u posljednjih pet godina, u strukovne škole je upisano više od 21 tisuća djece. Samo prošle godine položen je 771 majstorski ispit, 770 ispita o stručnoj osposobljenosti, 34 kandidata položila su ispit za pogrebnika i dodijeljena su 24 uvjerenja za tradicijske obrte. Ipak, nedostatak radne snage je i dalje jedan od najvećih problema hrvatskih obrtnika.

image

Hrvatska obrtnička komora

Lucija Ocko/Cropix


- Obrazovni sustav posljednjih 30 godina nije pratio potrebe tržišta pa se dogodilo to da nemamo kvalitetnu radnu snagu zbog čega smo se morali odlučiti za uvoz radne snage - istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvilu sklopu predstavljanja stanja u obrtništvu.

image

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Lucija Ocko/Cropix
image

Hrvatska obrtnička komora

Lucija Ocko/Cropix


Probleme stvaraju i nelojalna konkurencija, masovna proizvodnja, jeftini uvoz i povećanje svih ulaznih troškova. Predsjednik Komore je najavio kako će u 2024. raditi na novim pravilnicima i kurikulumima kako bi se promovirala strukovna obrazovanja, a važan novitet je osnivanje Fonda solidarnosti putem kojeg će pomagati članovima koji se suočavaju s posljedicama šteta koje su nastale uslijed štetnih događaja.

image

Đurđica Mostarčić i Stjepan Nedoklan

Lucija Ocko/Cropix


Hrvoje Margan iz Ceha ugostitelja rekao je da je u pripremi novi, modernizirani pravilnik o HASAP-u, u turizmu će se poticati zelena tranzicija, a poseban naglasak u 2024. na zadržavanju kvalitetne radne snage.

Stjepan Nedoklan iz Ceha za ribarstvo i akvakulturu posebno je naglasio važnost toga da ribari ubuduće budu uključeni u proglašenje zaštićenih područja te da se regulira sportski i rekreativni ulov, dok je Đurđica Mostarčić u ime računovođa naglasila potrebu za pojednostavljivanjem procedure kako se vrijeme ne bi trošilo na slanje istih podataka više puta. I njih muči nedostatak radne snage - u posljednjih pet godina broj računovodstvenih ureda smanjio se za 26 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:31