Poziv na ujedinjenje

Čelnik Eurogrupe: 'Europa bi u ovoj krizi trebala razmisliti o zajedničkom porezu'

Čelnik Eurogrupe nedavno je kazao da ne isključuje mogućnost izdanja 'euroobveznica' ali je istaknuo da se razmatraju i druge ideje
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Treba više mašte da bi se riješile ekonomske posljedice epidemije novog koronavirusa, poručio je čelnik Eurogrupe, naznačivši da bi Europa trebala razmisliti o zajedničkom porezu.

"Jasno je da možemo biti maštovitiji", kazao je Mario Centeno zastupnicima Europskog parlamenta.

"U Europi i drugim međunarodnim forumima, poput OECD-a, naveliko se raspravlja o porezima koji bi mogli biti europske prirode", dodao je čelnik Eurogrupe, ne precizirajući na kakvu vrstu poreza misli.

Ministri financija eurozone postigli su prošlog tjedna dogovor o 500 milijardi eura vrijednom hitnom programu pomoći u sanaciji posljedica pandemije koronavirusa ali zemlje članice i dalje su podijeljene oko pitanja kako financirati ekonomski oporavak. Koplja se lome oko predloženog izdanja zajedničkog duga koji predlažu u prvom redu Francuska, Italija, Belgija a protive mu se fiskalno konzervativne europske zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Finske i Austrije.

Čelnik Eurogrupe nedavno je kazao da ne isključuje mogućnost izdanja 'euroobveznica' ali je istaknuo da se razmatraju i druge ideje, poput francuskog prijedloga o osnivanju fonda za oporavak koji bi se financirao izdanjem zajedničkih obveznica.

"Trenutno nam znanje iz starih ekonomskih udžbenika ne može puno pomoći u smišljanju reakcije na krizu", kazao je Centeno.

"U ovom trenu dio odgovora ne leži u inzistiranju na nekadašnjim doktrinama i vizijama drugačijeg konteksta dužničkih kriza iz prošlosti", ocijenio je čelnik Eurogrupe.

Dodaje da će "izdanje duga" biti među prijedlozima o kojima će ministri financija razgovarati ubrzo nakon posebnog sastanka Europskog vijeća, zakazanog 23. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:06