Mario Draghi

Čelnik ECB-a: 'Sigurno nema razloga za iznenadni prekid rasta gospodarstva u eurozoni'

Po tumačenju analitičara upućivalo bi to na zaključak će kamatne stope ostati na povijesno niskim razinama
Mario Draghi
 REUTERS

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u petak je izjavio da ne vidi razloga za posustajanje gospodarskih aktivnosti u eurozoni, umanjujući važnost naglog usporavanja rasta u trećem tromjesečju.

"Sigurno nema razloga za iznenadni prekid rasta u eurozoni", izjavio je Draghi na konferenciji u Frankfurtu.

Iz njegovih se riječi može izvesti zaključak da ECB ustraje u planiranom zaključenju programa izdašnih poticaja gospodarskim aktivnostima do kraja ove godine.

Čelnik ECB-a dodao je ipak da bi, u slučaju da bankovno kreditiranje presuši ili inflacija uspori, to "trebalo biti reflektirano u prilagodbi očekivane putanje kamatnih stopa u budućnosti".

To bi po tumačenju analitičara upućivalo na zaključak da bi kamatne stope mogle ostati na povijesno niskim razinama i nakon ljeta 2019. godine.

Draghi je ponovio da su rizici za gospodarstvo u eurozoni uglavnom uravnoteženi unatoč prijetnjama, što bi značilo da bi gospodarske aktivnosti mogle rasti brže ali i sporije no što se trenutno očekuje.

Takva ocjena podupire ECB-ove planove o završetku programa poticaja gospodarstvu u vidu kvantitatitivnog ublažavanja, uvedenog s ciljem podizanje stope inflacije na zacrtanih nešto manje od dva posto.

Nakon više od tri godine banka će tako prestati s redovnim kupnjama državnih i korporativnih obveznica, čiji je ukupan iznos premašio 2.500 milijardi eura a ubrizgan je u gospodarstvo radi poticanja rasta.

Rast 19-članog gospodarstva eurozone u trećem je kvartalu usporio na svega 0,2 posto na kvartalnoj razini, pokazale su prve procjene Eurostata. Među glavnim razlozima navodi se pad aktivnosti u najvećem gospodarstvu eurozone, onom Njemačke.

"Postupno je usporavanje normalno budući da jačanje aktivnosti dozrijeva i rast se približava dugoročnom potencijalu", kazao je Draghi.

Istaknuo je i jednokratne čimbenike poput hladnog vremena, gripe, štrajkova i novih testova emisije štetnih plinova iz automobila među razlozima koji su od rujna zakočili proizvodnju u ključnim sektorima.

Veću opasnost, upozorio je Draghi, izaziva neizvjesnost na trgovinskom planu, posebice ona povezana s protekcionizmom, što bi dodatno moglo zakočiti ionako slabašan rast svjetske trgovine.

SAD je sklopio novi trgovinski sporazum s Meksikom i Kanadom ali je odnos Washingtona i njegovih trgovinskih partnera EU-a i Kine i dalje je obilježen neizvjesnošću.

Eurozoni u odolijevanju vanjskim negativnim utjecajima zasad pomaže povoljan međusobni utjecaj na domaćem planu zapošljavanja, osobnih dohodaka i potrošnje, poručio je Draghi sudionicima konferencije u Frankfurtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:19