Novi prosvjedi?

Čelnici triju vodećih sindikalnih središnjica u Hrvatskoj traže smjenu ministra Pavića

Ministar Pavić je kompromitirao socijalni dijalog u Hrvatskoj, poručio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH
Vilim Ribić i Mladen Novosel (lijevo), Marko Pavić (desno)
 HANZA MEDIA

Čelnici triju vodećih sindikalnih središnjica u Hrvatskoj zatražili su danas od premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića te su zaprijetili da bi, ako se premijer ogluši na njihov zahtjev, mogli posegnuti i za organiziranjem prosvjeda i štrajkova. Istodobno, sindikalni su čelnici objavili kako Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) vise ni službeno ne postoji budući da su oni istupili iz njega.

"Ministar Pavić je kompromitirao socijalni dijalog u Hrvatskoj. S njim tri sindikalne središnjice u Hrvatskoj vise ne mogu voditi dijalog i zato tražimo da ga Plenković smijeni s funkcije ministra rada", poručio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

"Ako je to ono sto Plenković, koji štiti svoje ljude, želi, ako želi da Pavić ostane ministar, onda je Plenković odgovoran za ovakvu razinu društvenog i političkog života u Hrvatskoj. Ako Pavić neće biti smijenjen, onda vise nema ni tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, a Plenković neka to objasni u Bruxellesu i Manfredu Weberu", dodao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Osim nedostatka dijaloga sa sindikatima, sindikalci Pavicu zamjeraju i intenzivne odnose s poslodavcima, kao i antireferendumsku kampanju plaćenu, kako su rekli, novcem poreznih obveznika. Ističu da u socijalnom dijalogu ne žele biti fikus za dogovore koje je Vlada postigla s poslodavcima.

Sindikalci su objavili i da su u ponedjeljak počeli prebrojavati potpise koje su prikupili za održavanje referenduma protiv povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina. Istakli su da je prikupljeno oko 700.000 potpisa te su poručili da očekuju održavanje referenduma. Od Ustavnog suda, dodali su, očekuju da korektno obavi posao.

"Građanima koji su tražili referendum treba i.omogućiti da se izjasne na njemu. Od Ustavnog suda očekujemo da štiti Ustav, a ne da se nameće kao treća politička strana", zaključio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:30