Veliki 'energetski' sastanak

Čelni ljudi ruskog naftnog giganta prvi put u Hrvatskoj, sastaju se s Predsjednicom

U poslijepodnevnim satima u Slavonskom Brodu trebali bi se naći svi koji mogu na bilo koji način utjecati na smanjenje zagađenja
 Hanza Media, Reuters

Danas u Slavonskom Brodu održat će se veliki ‘energetski’ sastanak koji je sazvala Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednica RH I prije same eksplozije. Glavna tema je plinifikacija rafinerije u Bosanskom Brodu, kojom bi se riješio problem zagađenja zraka. Naime, Crodux, kompanija u vlasništvu Ivana Čermaka i Zarubežnjeft, ruska kompanija koja je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu imaju različite poglede kako bi se taj projekt trebao izvesti i uvjeti koje postavljaju su, kako tvrde upućeni, međusobno neprihvatljivi, pa se pokušava pronaći kompromis. Zapelo je, kako doznajemo, s jamstvima i ugovorima između Croduxa i Rusa.

Tako bi se u poslijepodnevnim satima na jednom mjestu trebali naći svi koji mogu na bilo koji način utjecati da se poboljšaju ekološki standardi u toj tvornici koju su Rusi kupili krajem travnja 2003. godine.

Prvi put u Hrvatsku trebali bi doći Evgenij Murov, predsjednik Upravnog odbora Zarubežnjefta te Sergej Kudrjašov, generalni direktor te ruske državne naftne kompanije. Stolicu za stolom imat će I Andrej Getinger, direktor Optima grupe, kompanije u sklopu koje posluje rafinerija Bosanski Brod s rafinerijom ulja u Modriči.

Također rusku stranu predstavljat će Egor Bronnikov, v.d. dužnosti direktora Uprave za države Europe, Sjeverne Amerike I međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije te Oksana Tarasenko, pomoćnica ministra energetike Ruske Federacije, te Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Što se tiče hrvatske strane stola, uz Kolindu Grabar – Kitarović, sjedit će, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša I energetike, Ivica Arar, prvi čovjek Plinacroa te Branko Radošević, direktor Čermakove tvrtke Crodux-energetika.

Prošli tjedan, podsjetimo, ruski je predsjednik Vladimir Putin iz Sočija poslao političku poruku da je itekako svjestan zabrinutosti Hrvatske i stanovnika Slavonskog Broda oko zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da se taj problem mora riješiti plinifikacijom.

Prošle godine u ovo je vrijeme prihvaćen i protokol kojim se dopušta priključenje rafinerije Bosanski Brod na hrvatski plinski sustav, što omogućuje i dovod plina do rafinerije. Njezin ruski vlasnik dogovorio je dostavu plina s tvrtkom Crodux plin u vlasništvu poduzetnika i umirovljenoga generala Ivana Čermaka (godišnja vrijednost ugovora je 150 milijuna kuna bruto), a kako doznajemo, nesuglasice koje su se sada pojavile tiču se upravo samog ugovora, odnosno garancija koje se očekuju od Rusa.

Zarubežnjeft, kažu upućeni, želi povoljniji ugovor i pritom koristi diplomaciju, a Crodux ne želi ulaziti u posao bez čvrstih garancija da će Zarubežnjeft zakupiti plinovod i kupovati plin te ugovora koji se sklapa na 10 godina. To druga strana, navodno, želi izbjeći. Ruski partneri žele, navodno, manje obveze i ugovor na manje godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 09:09