Kontejnerski terminal u Rijeci

'Čekamo prve brodove iz Kine, još ne znamo koliko je korona virus utjecao na promet'

Osim hrvatskog, srpskog i BiH tržišta, riječka luka je bitna za dopremu tereta za srednjoeuropske zemlje, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju
Luka Rijeka
 Tea Cimas / CROPIX

Epidemija koronavirusa značajno će utjecati na globalnu trgovinu, prenijele su agencije ocjenu čelnika Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberta Azeveda, predviđajući prve konkretne pokazatelje u sljedećim tjednima.

„Posljedice u globalnom gospodarstvu vjerojatno će biti značajne i počet će se pokazivati u trgovinskim podacima u nadolazećim tjednima”, rekao je čelnicima izaslanstava okupljenima na zatvorenom sastanku u Ženevi.

Mi smo provjerili u riječkom Kontejnerskom terminalu na Brajdici (AGCT), kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata, osjećaju li se već efekti krize koju je izazvao koronavirus. Također su poručili da efekte tek očekuju, tijekom ovog i idućeg mjeseca, ali njihov opseg u ovom trenutku ne mogu procijeniti. U prva dva mjeseca ove godine imali su čak 25 posto veći promet u odnosu na isto razdoblje lani.

„Od Kine do Europe brodovi putuju 30 do 35 dana. One koji su krenuli 1. veljače tek očekujemo krajem ovog tjedna u Rijeci. Tada ćemo imati prve informacije o efektima krize”, kaže nam Žarko Acinger, direktor u AGCT. Osim hrvatskog, srpskog i BiH tržišta, riječka luka je bitna za dopremu tereta za srednjoeuropske zemlje, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:58