Ministar otvoreno

Cappelli otkrio koliko ćemo izgubiti prihoda u turizmu: 'Ako ulovimo osmi mjesec...'

Cappelli ističe kako moramo biti svjesni da će biti određenih gubitaka u turizmu
 CROPIX/AFP

Što nam koronavirus oduzima kada je u pitanju turistička sezona u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorio je resorni ministar Gari Cappelli.

Cappelli ističe kako moramo biti svjesni da će biti određenih gubitaka u turizmu.

- Mi smo u nekakvom minusu od 12 posto, donedavno smo bili 8 posto u plusu. Što se tiče noćenja, 4 posto dolazaka. Naravno, sad se to sve pomalo zatvara. Mi smo još jučer imali 8000 turista, većina je u odlasku. Objekti su u zatvaranju, trebamo svi slušati Stožer. Apeliram na sve koji su u samoizolaciji da se ne šale nego ozbiljno slušaju uputstva i da se svi ozbiljno ponašamo. U ovom trenutku, u ovom periodu sezone, koji inače nije tako jak, ostvaruje se u fizičkom i financijskom smislu 5 posto prometa, za prvi kvartal. Što idemo dalje, to je 27 posto, tu se onda ulazi u ozbiljniji dio sezone gdje se ostvaruje promet od 2,7 milijardi eura. Uskrs i prvosvibanjski praznici, tu će se već osjetiti gubitci. Ako ulovimo osmi mjesec, to bi moglo popraviti sliku prvog kvartala, smatra Gari Capelli.

Ministar turizma Gari Capelli kaže kako će biti donesene mjere vezano za turizam, u izmjenama zakona, o boravišnoj pristojbi i članarinama.

- Odgađamo dio boravišne pristojbe, ovisi o odvijanju turističke sezone. Odgoda plaćanja poreza na dohodak, na dobit i svi doprinosi koji idu na plaće, taj dio se odgađa na tri mjeseca, ako treba na još tri mjeseca. Po određenim kriterijima plaćati ćemo minimalnu plaću za sve dionike turizma, za tri mjeseca, objašnjava Capelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:04