NAJBOLJI GRADOVI 2021.

Čakovec pokušava ponoviti lanjski uspjeh, no čeka ga sraz sa Zagrebom

U posljednje tri godine najboljim sredinama za život među velikim gradovima proglašeni su Dubrovnik, Zagreb i Čakovec. Tko će biti četvrti laureat?
Čakovec
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ovogodišnji, četvrti, izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos dat će i odgovor na pitanje koje su sredine najbolje za život. Riječ je o kategoriji kvaliteta života izbora najboljih gradova, a u konkurenciji velikih gradova završnicu izbora izborili su lanjski pobjednik Čakovec, Zagreb, koji je u ovoj konkurenciji trijumfirao 2018., Samobor, Velika Gorica i Varaždin.

U rangiranju gradova po dosegnutoj kvaliteti života uzeto je u obzir 29 kriterija, među kojima dominiraju ekonomski.

Aduti Zagreba

No, raščlanjivani su i komunalni (proračunska izdvajanja za unapređenje stanovanja), demografski (visina porodiljnih naknada, pedagoški standard) i pokazatelji vezani uz dosegnuti standard kvalitete sportskih i kulturnih usluga u gradu. Uz to, ovo je jedina kategorija izbora najboljih gradova u kojoj je za rangiranje korištena i anketa među samim građanima.

Čakovec će pokušati ponoviti lanjski uspjeh u ovom izboru na temelju uvrštenja među tri najbolja velika grada u zemlji u četiri kriterija. Riječ je o ukupnim izdvajanjima za unapređenje stanovanja i zajednice koji su u čakovečkom gradskom proračunu dosegnuli 22 posto, prosječnom broju zaposlenih (548) na 1000 stanovnika, udjelu izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade (49 posto) u gradskom proračunu, prosječnom iznosu isplaćenih stipendija i školarina (67 kuna) po stanovniku te prosječnom vitalnom indeksu od 110 posto. Prosječni vitalni indeks, navodi Gradonačelnik.hr, izračunat je kao omjer broja rođenih u odnosu na broj umrlih u promatranoj godini.

Jedan od najvećih aduta Zagreba u pokušaju da vrati naslov najboljeg velikog grada za život jest efikasnost gradske uprave iskazana kroz najveći prihod po zaposlenome u gradskoj upravi u ovoj konkurenciji od 3,8 milijuna kuna. Glavni grad ima i drugi najveći udio izdvajanja za prijevoz u proračunu od jedan posto ukupnog gradskog budžeta, dok je unutar top 3 velikih gradova po izvornim prihodima proračuna s iznosom od 6232 kune.

Porodiljne naknade

Velika Gorica uvrstila se u završnicu ovog prestižnog izbora zahvaljujući top 5 pokazateljima u šest kriterija kvalitete života, od proračunskog izdvajanja za sport od 7,28 posto gradskog budžeta i pedagoškog standarda u vrtićima koji se ogleda u omjeru odgojitelj na petero djece. Tu su, među ostalim, i vitalni indeks (98 posto), iznos porodiljnih naknada (3283 kune) te prosječni broj nezaposlenih od 16 nezaposlenih na 1000 stanovnika.

Četvrti put zaredom Samobor je u završnici izbora najboljih velikih gradova po kvaliteti života na temelju, među ostalim, prosječnog dohotka po stanovniku od 41 tisuće kuna i udjelu poreznih prihoda u ukupnim gradskim prihodima i primicima od 48 posto. U oba slučaja Samobor ima jedan od dva najbolja pokazatelja među velikim gradovima, dok je u top 5 po pitanju prosječnog broja nezaposlenih na 1000 stanovnika, efikasnosti gradske uprave (3,4 milijuna kuna prihoda po zaposlenom u gradskoj upravi) i iznosa porodiljnih naknada koje u ovom središtu Zagrebačke županije iznose 3177 kuna po novorođenom djetetu.

Varaždin među velikim gradovima ima najveća izdvajanja za sport iskazana kroz pripadajući udjel od 13,65 posto ukupnoga gradskog budžeta i najveći prosječni broj zaposlenih (610) na 1000 stanovnika. Sjedište Varaždinske županije je u top 3 velikih gradova i kada se promatraju proračunski udjeli (1,7 posto) za subvencije tvrtkama, stopa siromaštva (10,2 posto populacije) i iznos stipendija i školarina isplaćenih iz proračuna od prosječne 53 kune po stanovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 05:48