PRIOPĆENJE TVRTKE

‘C.I.O.S. Grupacija nije stvorena kroz ugovore sa Gradom Zagrebom‘

Udio prihoda ostvarenih u poslovima s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom u konsolidiranim prihodima Grupacije u deset godina iznosi tek 0,55 posto
 Darko Tomas/Cropix

C.I.O.S. Grupacija oglasila se priopćenjem o poslovnim odnosima sa Gradom Zagrebom. Kako ističu, 'zbog čestih upita, ali i neutemeljenih, proizvoljnih i netočnih navoda kako je poslovna suradnja s Gradom Zagrebom iznimno velika i za poslovanje C.I.O.S. Grupacije značajan, gotovo presudan posao koji je Grupaciji poslužio za rast i razvoj', odlučili su javno iznijeti podatke o 10-godišnjem razdoblju poslovanja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- C.I.O.S. Grupacija posluje od 1991. godine, a prihodi od suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom bilježe se prvi put tek nakon 22 godine uspješnog rada, u 2013. godini, u kojoj su ukupni prihodi Grupacije već tada premašivali 1,79 milijardi kuna.

Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupacije u zadnjih 10 poslovnih godina, od 2010. do 2020., zaključno s veljačom 2021., iznose ukupno 19,6 milijardi kuna. Na prihode ostvarene temeljem ukupne poslovne suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom otpada tek 0,55 posto!

Zbog čestih upita, ali i neutemeljenih, proizvoljnih i netočnih navoda kako je, tobože, poslovna suradnja s Gradom Zagrebom iznimno velika i za poslovanje C.I.O.S. Grupacije značajan, gotovo presudan posao koji je Grupaciji poslužio za rast i razvoj, iznosimo podatke o 10-godišnjem razdoblju poslovanja koji zorno odbacuju i opovrgavaju bilo kakve komentare i izjave o navodnom stvaranju C.I.O.S. Grupacije kroz poslove s Gradom Zagrebom te ukazuju da je, veličinom financijskog postotka, iznos suradnje Grupacije s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom u prostoru statističke pogreške.

image
cios tabl

Suradnja Grupacije s Gradom Zagrebom počinje krajem 2013., zbog otpadom zatrpanih i zakrčenih ulica Zagreba kada su, u pregovaračkom postupku, članice C.I.O.S. Grupacije ugovorile s Zagrebačkim holdingom preuzimanje i oporabu otpada, čime je riješen problem otpadom zatrpanih zagrebačkih ulica, u cijelosti u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, kao i odredbama novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Upravo taj posao s Gradom Zagrebom postao je sudskim predmetom „Agram“, u kojem sada egzistira treća, sadržajno jako izmijenjena inačica u odnosu na prvotnu optužnicu u kojoj niti jedna članica C.I.O.S. Grupacije nije optužena, a koja se optužnica danas odnosi na navodno poticanje na trgovanje utjecajem za neimovinsku korist vlasnika C.I.O.S. Grupacije.

U medijskim objavama recentnih predizbornih istupa i izjava pojedinih kandidata u izbornoj utrci za Grad Zagreb aktualizira se navodna štetnost tog posla za Grad Zagreb. Pojavljuju se čak i nevjerojatne konstrukcije iz sfere znanstvene fantastike da C.I.O.S. Grupacije ne bi ni bilo da nema poslova s Gradom Zagrebom. Ponovnim medijskim objavama prenose se ili donose izjave i da je potrebno analizirati odnose, provjeriti, pa čak i raskinuti navodno štetne važeće ugovore o suradnji Grupacije s Gradom Zagrebom. C.I.O.S. Grupacija, kao niti jedna njezina članica, nije poslovnom suradnjom prouzročila nikakvu štetu Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, niti je u bilo kojem poslu sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom bilo ikakvih pogodovanja prema bilo kojoj tvrtki članici C.I.O.S. Grupacije.

Upravo su sudski vještaci, imenovani od USKOK-a, još u prosincu 2018. utvrdili da Podružnica Čistoća Zagrebačkog Holdinga u poslovnom odnosu sa C.I.O.S. Grupacijom nije pretrpjela nikakvu štetu. Donosimo izvadak zaključka iz predmetnog vještačenja:

image
cios vješt

Prvi put od osnutka, C.I.O.S. Grupacija je u jednoj poslovnoj godini, 2020-oj, sakupila i obradila više od MILIJUN tona otpada (1.024.000), što predstavlja 27-postotni rast količina u odnosu na 2019. godinu. Najveći dio odnosi se na hrvatsko tržište, na kojem je sakupljeno i obrađeno 830.000 tona, što je rast od 30 posto u odnosu na godinu prije i ujedno čini 22,4 posto količina ukupno proizvedenog otpada u RH (3,7 milijuna tona otpada po Planu gospodarenja otpadom RH 2017.- 2022.).

Konsolidirani prihodi C.I.O.S. Grupacije pritom su, po procjenama, u 2020. dosegnuli 1,8 milijardi kuna, dok su ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna. Uz ukupno 1.200 zaposlenih i rast poslovanja na svim trima tržištima – u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, hrvatske članice Grupacije prošle su godine u inozemstvo prodale sekundarnih sirovina u vrijednosti većoj od 856 milijuna kuna.

Svi ti podaci još jednom su potvrdili položaj i ulogu C.I.O.S. Grupacije kao vodeće grupacije u sektoru gospodarenja otpadom u regiji, koja u poslovnoj 2021. slavi 30. obljetnicu uspješnog poslovanja i u kojoj nastavlja s realizacijom svog strateškog projekta Sinergija, gradnje energetskog postrojenja za istodobnu proizvodnju električne i toplinske energije (kogeneracija) na visokoučinkovit način, uz korištenje neopasnog otpada i biomase na gospodarski primjeren način koji je usklađen sa zaštitom okoliša.

Punih 30 godina C.I.O.S. Grupacija strateški i sustavno razvija svoje poslovanje, stvarajući respektabilne resurse proizvodnih kapaciteta, logističke i transportne infrastrukture, stručnih i kompetentnih kadrova. A to će nastaviti i u budućnosti - zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2021 14:51