Prestižno natjecanje

Buzet, Novalja, Mali Lošinj i Hvar love Krk koji je slavio već dvaput

Krk je u pohodu na treći uzastopni naslov najboljeg malog grada u gospodarstvu, među ostalim i ulaganjima u infrastrukturu kako bi se stvorili bolji uvjeti za razvoj poduzetništva
 Matija Djanjesic/HANZA MEDIA

Grad Krk, pobjednik oba dosadašnja izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u konkurenciji malih gradova u gospodarstvu, ušao je u završnicu i ovogodišnjeg izbora u kojem mu konkurenciju čine Buzet, Hvar, Mali Lošinj i Novalja. Krk će naslov najboljeg malog grada u gospodarstvu pokušati obraniti, među ostalim, dodatnim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu kako bi se stvorili bolji uvjeti za razvoj poduzetništva i poslovanje tvrtki.

Veliki projekt

- Dovršen je veliki projekt 'Gradnja nerazvrstane ceste na području Mali Kartec u gradu Krku koji je odobren za financiranje iz fondova EU, a grade se i ostale prometnice unutar naselja na području grada - navode u gradskoj upravi Krka. U tijeku je, kako nam je skrenuta pozornost, i projekt komunalnog poduzeća Ponikve voda d.o.o. izgradnje građevina i uređaja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka.

Aduti Buzeta u Istarskoj županiji u utrci za naslov najboljeg u ovoj konkurenciji su programi potpore poduzetništvu, uređenje čak 20 poduzetničkih zona na području grada i izgradnja poduzetničkog inkubatora Verzi uz gradsku investiciju od 4,1 milijun kuna.

- U ovih deset godina otkako se provode mjere potpore poduzetništvu osnovano je 107 novih tvrtki i obrta, otvoreno 206 novih radnih mjesta, realizirano 311 kapitalnih potpora za povećanje konkurentnosti i dodijeljeno 718 potpora za razvoj poduzetništva - izvijestili su nas u gradskoj upravi Buzeta, napomenuvši i kako je u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom IDA na raspolaganje buzetskim poduzetnicima stavljen kreditni potencijal od 385 milijuna kuna, od čega je 35 milijuna iz buzetskog gradskog budžeta.

Grad Hvar ušao je u završnicu ovog izbora poduzetim mjerama rasterećenja gospodarstvenika čije je poslovanje ugroženo utjecajem koronavirusa. Ukupni iznos financijskog rasterećenja u mjerama Hvara namijenjen poduzetnicima iznosi 4,8 milijuna kuna.

Inkubatori

- Samo kroz smanjenje poreza i naknade za korištenje javne površine ostvareno je rasterećenje od četiri milijuna kuna. Napominjemo da je Hvar i dalje grad bez prireza - ističu u hvarskoj gradskoj upravi.

Novalja u Ličko-senjskoj županiji pokušat će se izboriti za naslov najboljeg malog grada u gospodarstvu, među ostalim, projektom izgradnje poduzetničkog inkubatora Ragan u poslovnoj zoni Čiponjac te infrastrukturnim ulaganjima u kojima se izdvaja projekt Aglomeracije Novalja ukupne vrijednosti 310 milijuna kuna.

- Investicija u inkubator Ragan iznosi 10,5 milijuna kuna, a sastoji se od izgradnje poslovne zgrade sa 16 poslovnih jedinica za mlade start up poduzetnike u kojoj se planiraju poslovni prostori, uslužne djelatnosti, IT djelatnosti i manje proizvodne djelatnosti - navode u gradskoj upravi Novalje.

Aduti Malog Lošinja u Primorsko-goranskoj županiji u pokušaju da se domogne naslova najboljeg malog grada u gospodarstvu su osam mjera za poticanje poduzetništva, olakšice gospodarstvenicima za vrijeme pandemije te ulaganja u poljoprivrednu i turističku infrastrukturu na području grada.

- Prvi set mjera za olakšice poduzetnicima za vrijeme pandemije vrijedan 15 milijuna uključivao je, među ostalim, zaustavljanje prisilnih mjera naplate, oslobađanje plaćanja dječjeg vrtića, besplatan parking prvih nekoliko mjeseci, dok su gradskoj upravi i ustanovama smanjene plaće do 30 posto - navode u gradskoj upravi Malog Lošinja. Hoće li Krk zadržati naslov najboljeg u ovoj konkurenciji ili će to prvi put postati neki drugi grad, bit će poznato krajem tekućeg mjeseca kada će biti proglašeni najbolji u svim kategorijama ovogodišnjeg izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:00