SJAJNI REZULTATI

Burze diljem svijeta skočile na rekordne razine! Vlada euforija, sve je povukla poznata američka tvrtka

Euforija u vezi razvoja umjetne inteligencije pozitivno je utjecala i na druge sektore

Burza u New Yorku

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, posebice proizvođača čipova.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 39.131 bod, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na 5.088 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 15.996 bodova.

Nove rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju euforiji na tržištu nakon što je Nvidia izvijestila o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju i procijenila da će njezini prihodi snažno porasti i u tekućem kvartalu.

Zahvaljujući tome, cijena dionice tog proizvođača čipova skočila je u četvrtak više od 16 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije porasla za 277 milijardi dolara. To je najveći dnevni skok tržišne vrijednosti jedne kompanije u povijesti Wall Streeta.

Zahvaljujući rezultatima Nvidie, koji pokazuju da je potražnja za čipovima za umjetnu inteligenciju izuzetno snažna, porasle su i cijene dionica niza drugih proizvođača čipova.

Zbog toga je indeks sektora proizvođača čipova u samo jednom danu skočio 5 posto i dosegnuo rekordne razine.

Euforija u vezi razvoja umjetne inteligencije pozitivno je utjecala i na druge sektore, pa su špekulacije o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope prošloga tjedna ostale u drugom planu.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 7.706 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 1,8 posto, na 17.419 bodova, a pariški CAC 2,5 posto, na 7.966 bodova.

Za njemački i francuski indeks to su najviše razine u povijesti, a rekordnu razinu dosegnuo je i STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica, koji je prošloga tjedna ojačao 0,4 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu Wall Streeta i većine europskih burzi, kao i rekordnom dosegu cijena dionica na burzi u Tokiju, MSCI indeks svih najvećih svjetskih burzi prošloga je tjedna dosegnuo rekordne razine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:28