Povratak u normalu

Burilović: 'Nadam se da ćemo već 2022. godine nastaviti gdje smo stali'

Istaknuo je da najviše zabrinjava presporo vraćanje stope nezaposlenosti na prošlogodišnju razinu
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
 Hrvatska gospodarska komora (HGK)

„Najavljeni pad BDP-a od 9,4 posto je velik, ali i očekivan. Zanimljivije su procjene što nas čeka iduće godine. Značajan rast od 6,1 posto u 2021. i dalje neće biti dostatan za postizanje stupnja razvijenosti iz 2019. godine. Nadamo se da će se te stope rasta nastaviti i u 2022. godini kako bi nastavili tamo gdje smo stali s razvojem prošle godine“, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirajući Nacionalni program reformi.

Istaknuo je da najviše zabrinjava presporo vraćanje stope nezaposlenosti na prošlogodišnju razinu.

„Vidljivo je kako se stopa nezaposlenosti spušta nedovoljno brzo pa ćemo posebne napore morati usmjeriti upravo prema tom problemu. Sve predložene mjere i reformski zahvati stvaraju dobar preduvjet i platformu za rješavanje i ovog problema“, smatra Burilović i dodaje kako nas čeka i znatan rast javnog duga u odnosu na BDP, što je bilo očekivano jer se zbog korona krize Vlade morala financijski izložiti radi zadržavanja radnih mjesta i likvidnosti tvrtki.

Vjeruje kako će ova situacija naići na razumijevanje na razini EU-a i da nas neće skrenuti niti zakočiti na našem putu ulaska u eurozonu. Pozdravio je najavljeno administrativno rasterećenje poduzetništva za gotovo 700 milijuna kuna i naglasio kako se zbog trenutne krize ovakvi rezultati nisu mogli izbjeći.

„Moram pohvaliti sve napore koje je sustav uložio kako rezultati ne bi bili još dramatičniji – posebice u kontekstu zadržavanja radnih mjesta i izbjegavanja puno većih stopa nezaposlenosti te posljedično i većeg pada BDP-a u narednim razdobljima“, zaključio je Burilović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 13:08