Sinonim za luksuz

Burberry je spalio neprodanu odjeću u vrijednosti 230 milijuna kuna, Britanci su bijesni

Otkriveno je kako nisu željeli da njihove komade nose "pogrešni ljudi" koji su ih kupili jeftino
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Burberry, luksuzan britanski modni brend, je prošle godine spalio odjeće i modnih dodataka u vrijednosti 28 milijuna funti, oko 230 milijuna kuna. Kako piše britanski The Times, to je ekvivalent njihovih 20 tisuća prepoznatljivih balonera.

Čini se da više ne prepoznaju modu toliko jer je količina odjeće koju su spalili šest puta veća nego prije pet godina. Dioničari su nezadovoljni ovim trendom i smatraju kako je dio te odjeće trebao biti ponuđen njima za otkup.

A uprava luksuznog brenda otkrila je da odjeću pale jer žele zaštititi svoje intelektualno vlasništvo i vrijednosti brenda, a ne žele ni da njihovu odjeću nose “pogrešni ljudi” koji su do nje došli na sivom tržištu po preniskim cijenama.

Analitičari kažu kako je dio problema u tome što je Burberry preskup na azijskim tržištima, a posebno na kineskom. Najjeftiniji ruksak stoji 950 funti, gotovo 8000 kuna. Iako su iz Burberryja najavili rezanje cijena u Kini za četiri posto, pitanje je hoće li to biti dovoljno da privuče kupce.

Burberry naglašava kako stvaranje otpada shvaćaju vrlo ozbiljno, ali da ga je ove godine bilo neuobičajeno puno jer je njihovu beauty liniju kupio Coty pa su morali uništiti svu onu sa starom ambalažom.

Donacija se nije razmatrala

Ove godine se saznalo i da je Richemont, kompanija koja u svom vlasništvu ima Cartier i Montblanc, uništila satova u vrijednosti 400 milijuna funti, i to najviše nakon što se pričulo da ih u Kini koriste za potkupljivanje policajaca.

Na pitanje zašto se neprodana odjeća Burberryja jednostavno nije donirala, naglašavaju kako su 120 tona kožne odjeće dali Elvis & Kresse kako bi ih pretvorili u modne dodatke, a polovica profita koji zarade na tome otići će u dobrotvorne svrhe.

I dok neki kupci smatraju kako je riječ o logičnom potezu jer tko bi izdvajao toliko novca za Burberry odjeću ako bi je svi nosili, drugi misle kako bi bilo pametnije da su je dali onima kojima je najpotrebnije.

- Zašto je jednostavno nisu dali siromašnima koji bi je nosili godinama? Situacija gdje se ljudi smrzavaju jer ne mogu kupiti odjeću, a oni tone i tone pale je jednostavno odvratna. Više nikad ništa neću kupiti kod njih! - komentar je jedne Britanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 21:07