PRETJERIVANJE

Bundesbank: Banke u strahu od sankcija uskraćuju usluge građanima ruskog porijekla

„Vidimo da se tu i tamo sankcije provode i preko mjere", izjavio je u srijedu član uprave Bundesbanka Joachim Wuermeling
 Ina Fassbender/AFP

Banke u Njemačkoj morati imati mjeru u provedbi sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, istaknuo je u srijedu dužnosnik Bundesbanka, upozorivši na problem uskraćivanja usluga građanima ruskog porijekla.

„Vidimo da se tu i tamo sankcije provode i preko mjere", izjavio je u srijedu član uprave Bundesbanka Joachim Wuermeling u razgovoru za poslovni dnevnik Handelsblatt.

Banke, primjerice, ne bi trebale odbijati građane ruskog porijekla samo iz straha da će pružanjem usluga toj skupini klijenata prekršiti sankcije, pojasnio je dužnosnik njemačke središnje banke.

„Financijske institucije moraju voditi računa o tome da sačuvaju osjećaj za mjeru i da nikoga nehotice ne dovode u lošiju poziciju", dodao je Wuermeling.

U osvrtu na financijske rizike, dužnosnik njemačke središnje banke istaknuo je da ga brinu hipotekarni krediti, koji su postali rizičniji za banke zbog rasta cijena. Tržište je iz dana u dan sve ranjivije, rekao je .

Hipotekarni krediti s fiksnim kamatnim stopama i rokom otplate duljim od 10 godina čine polovinu nekomercijalnih hipotekarnih kredita u Njemačkoj.

„To znači da bi banke nekoliko godina nakon promjene smjera ključnih kamatnih stopa u bilancama imale kredite s vrlo niskim kamatnim stopama, a već bi plaćale znatno više kamate za refinanciranje", objasnio je dužnosnik Bundesbanka.

Središnja banka zadržava pravo na prilagodbu uredbi o kapitalnim rezervama banaka budu li financijski rizici i dalje jačali, naglasio je Wuermeling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 19:42