I DALJE PUN NOVCA, ALI...

Buffett zbog korone izgubio poslovni njuh? Njegov konglomerat zabilježio ogroman pad dobiti

Iako je Berkshire kroz same lockdowne prošao relativno bezbolno, s njihovim posljedicama se ne nosi baš najbolje

Warren Buffett

 Johannes Eisele/AFP

Berkshire Hathaway, konglomerat američkog milijardera Warrena Buffetta kojega se često ističe kao investicijskog gurua gotovo nepogrešivog poslovnog njuha, zabilježio je drastičan pad neto dobiti u trećem kvartalu ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem kada je ostvarena dobit bila rekordna unatoč činjenici da se kompanija u većem obimu u spomenutom periodu posvetila stjecanju vlastitih dionica. Kako piše Financial Times, koji donosi detalje redovitog Berkshireova izvješća objavljenog u subotu, neto dobit je pala za 66% na 10,34 milijarde američkih dolara.

Istovremeno, operativna dobit, koju Buffett uvijek više voli isticati kao mjerilo uspjeha jer ne prikazuje promjene u kompanijinom dioničkom portfelju, porasla je za 18 posto na 6,5 milijardi dolara.

Iako je Berkshire pokrenuo pravu ofenzivu stjecanja vlastitih dionica kojih je u trećem kvartalu pokupovao u vrijednosti od 7,6 milijardi dolara (taj se iznos penje na 20 milijardi kada mu se pribroje stjecanja u prvim dvama kvartalima), iznos gotovog novca kojim je raspolagao se zapravo povećao na 149 milijardi. To je neke dugoročne investitore prilično iznerviralo, tumači FT koji navodi njihovo nezadovoljstvo Buffettovim oklijevanjem da konačno učini nešto konkretno s tolikim novcem.

Širok raspon ekonomskih sektora u kojima je Berkshire prisutan omogućio mu je da relativno bezbolno prođe kroz pandemijsku krizu, ali kako kriza prolazi, tako je konglomerat sve izloženiji novim izazovima koji se sada javljaju. Iako su prihodi u, primjerice, željezničkom dijelu biznisa skočili za 11,8 posto u odnosu na prošlu godinu na 4,59 milijardi dolara, u Berkshireu priznaju da su sada suočeni sa znatnim rastom troškova u svim inputima za što krivnju svaljuju na 'trenutne poremećaje u globalnom opskrbnom lancu'.

U konglomeratu također upozoravaju da u svojoj podružnici 'Precision Castparts', koja proizvodi razne metalne komponente za avioindustriju i obrambeni sektor, a koju je Berkshire preuzeo 2016. godine, u bližoj budućnosti ne očekuju nikakvu zaradu, za što također krive poremećaj u opskrbnim lancima kao i još uvijek prorijeđen zračni promet, što su sve posljedice pandemijskih lockdowna diljem svijeta.

Dok u nekretninskom, proizvodnom i maloprodajnom sektoru Berkshire zasad još uvijek relativno dobro stoji, i ti dijelovi biznisa pod Buffettovom kontrolom trpe posljedice otežane opsrkbe. Kao jedna od najslabijih točaka pokazao se osiguravateljski biznis koji je u trećem kvartalu, kako pokazuje izvješće na koje se poziva FT, zabilježio gubitak od 784 milijuna dolara što se pripisuje velikim katastrofama poput uragana Ide koji je poharao dijelove SAD-a te nezapamćenih poplava koje su harale prije nekoliko mjeseci Europom.

Ipak, na burzi je cijena Berkshireovih dionica klase A ove godine dosad porasla 26,3 posto, čime gotovo u zarez slijedi dosadašnji ovogodišnji rast burzovnog indeksa S&P 500, čiji je dio. U trećem je kvartalu ukupna vrijednost Berkshireovih 'equity' investicija porasla za nešto manje od 1 posto na 310,7 milijardi dolara. Pritom valja istaknuti da se 70 posto tih investicija odnosi na American Express, Apple, Bank of America i Coca Colu.

Buffettov konglomerat objavio je da krajem rujna posjedovao Appleove dionice u vrijednosti od 128,4 milijarde dolara, što je porast sa 124,3 milijarde u prethodnom kvartalu. Istovremeno je blago smanjio svoju investiciju u Coca Coli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46