Novac.hr

Broker koji je predvidio 'Black Monday' upozorava: 'Nova recesija bit će zastrašujuća!'

Naglasio je kako su cijene nekretnina, dionica i sve imovine jednostavno previsoke
Ilustracija prosvjeda
 REUTERS

Legendarni broker Paul Tudor Jones izjavio je kako će iduća recesija biti „zastrašujuća“. Jones inače ne komentira stanje svjetske ekonomije u javnosti niti daje intervjue, a sada je svoja mišljenja podijelio na konferenciji 'Talks at GS' koje organizira Goldman Sachs, piše Yahoo Finance.

Naglasio je kako su cijene jednostavno previsoke i time stvaraju neodrživ sustav, a ljudi nemaju dovoljno sredstava za investiranje koje je na zabrinjavajuće niskim granama. Smatra kako ni monetarna politika ni fiskalna politika Donalda Trumpa ne olakšavaju građanima Amerike život.

- Pogledajte cijene dionica, nekretnina, bilo čega. Morat ćemo smanjiti kamatne stope na neke normalne razine i doći do normalne fiskalne politike što bi značilo da će cijene imovine vjerojatno značajno pasti – naglasio je Jones.

Kratkoročno, svjetska ekonomija je na rubu usijanja, a direktor Goldman Sachsa Llyod Blankfein je dodao kako je nastavljanje u ovom smjeru poput „dodavanja benzina na već upaljenu vatru“.

Tijekom financijske krize, centralna banka je imala dosta prostora za olakšavanje monetarne politike, a danas više nemaju tolike ovlasti, naglasio je Jones.

- Iduća recesija bit će zastrašujuća jer nemamo nikakve stabilizatore. Imat ćemo monetarnu politiku, ali nemamo nikakve fiskalne stupove koji bi održali ekonomiju – rekao je Jones.

63-godišnji broker počeo je karijeru prodajom dionica pamuka u sedamdesetima da bi se kasnije prebacio na makro tržišta i ubrzo osnovao investicijski fonda Tudor Investment Corp. Jones je predvidio krah burze 19. listopada 1987. godine, datum koji je zauvijek ostao upisan u povijest kao „Black Monday“, a kada je dionica Dow Jones izgubila na vrijednosti za više od 22 posto.

- Jednu stvar sam naučio u proteklih 40 godina – krah burze i recesije se neprestano ponavljaju, samo s drugim likovima i u drugim vremenima – rekao je legendarni broker.

Poznat je i po osnivanju Robin Hood fonda, kojim se bori protiv siromaštva u New Yorku, a koji je tijekom zadnjih 30 godina donirao 30 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 02:26