Podaci DZS-a

Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 1,2 posto te u proizvodnji odjeće, za 1,1 posto
Hrvatski zavod za zapošljavanje
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ukupan broj zaposlenih u industriji u svibnju ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine smanjen za tri posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, za 5,4 posto te u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 4,3 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 1,2 posto te u proizvodnji odjeće, za 1,1 posto. Na godišnjoj razini statistika pokazuje da je najveći pad zabilježen u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 19,5 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine bilježi i u proizvodnji odjeće 10,5 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 7,3 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, tj. brodogradnji 5,2 posto itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 14,4 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,2 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,6 posto, itd. Po podacima DZS-a, u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za 2,9 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do svibnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 4,1 posto.

Inače, DZS je objavio i podatke o industrijskoj proizvodnji koja je u svibnju potonula 12,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je njezin najveći pad od recesijske 2009. godine.

Industrijska proizvodnja je u svibnju pala 3,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski svibanj potonula 12,4 posto. To je sedmi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, i to brže nego mjesec dana prije, kada je pala 11 posto, i najviše od lipnja 2009. godine, kada je potonula 13,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:09