Bikini statistika

Broj primatelja socijalne pomoći u Hrvatskoj pada zbog iseljavanja

U Kninu, primjerice, socijalnu pomoć prima 10 puta veći udio stanovništva nego u Šibeniku DOBRE VIJESTI ILI MOŽDA NE? Iako Hrvatske bilježi najniži udio primatelja socijalne pomoći u posljednjih 20 godina, čini se da slika ipak nije tako bajna 'Niske brojke nisu samo rezultat gospodarskog oporavka. Glavni uzrok leži u jednom puno većem problemu...'
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

U Hrvatskoj je lani zajamčenu minimalnu naknadu - što je samo manje razumljivo ime za socijalnu pomoć - primalo 1,7 posto ukupnog stanovništva, što je najniži udio u posljednjih 20-ak godina i vjerojatno najniži udio stanovništva obuhvaćenog tom osnovnom novčanom naknadom za siromašne u Europskoj uniji.

Razlog pada broja i udjela primatelja socijalne pomoći nesumnjivo leži u velikom iseljavanju, ali i gospodarskom oporavku posljednjih godina. No, brojke o udjelu primatelja po gradovima možda najplastičnije pokazuju posljedice dugogodišnjeg nejednakog razvoja države. Hrvatska je prostorno među manjim europskim državama, no razlike među regijama - nerijetko i unutar same regije - su nevjerojatne: u Kninu, primjerice, socijalnu pomoć prima 10 puta veći udio stanovništva nego u Šibeniku, 50-ak kilometara udaljenom sjedištu županije, te gotovo 60 puta veći udio nego u Pagu, Buzetu ili Korčuli. U Pagu socijalnu pomoć prima 12 od 5396 stanovnika, odnosno njih 0,2 posto. U Obrovcu, pak, koji ima sličan broj stanovnika kao Pag, na socijali je njih 242, odnosno 4,2 posto - dakle 20-ak puta više nego na Pagu. A oba grada potpadaju pod isti Centar za socijalnu skrb Zadar, grad u kojem udio primatelja iznosi 0,6 posto stanovnika.

Analiza udjela primatelja socijalne pomoći jasno prostorno dijeli državu: na jednoj je strani priobalje i sjever države, a na drugoj istok i unutrašnjost.

U sjevernim županijama - Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj - udio primatelja u bilo kojem obuhvaćenom mjestu rijetko, ako uopće, prelazi 1 posto stanovništva. Pri tom je važno napomenuti da se udio primatelja ne odnosi isključivo na teritorij spomenutog grada, nego na teritorij koji obuhvaća centar za socijalnu skrb u tom gradu, što najčešće podrazumijeva mnogo šire područje. To objašnjava i visoki udio primatelja nu Čakovcu - više od 4 posto - jer je obuhvaćen i dio siromašnih romskih naselja.

Najveći udio primatelja i dalje ima grad Knin, u kojem svaki 9. stanovnik, odnosno njih 11,7 posto - živi na socijali. Ni jedan grad nije udjelom primatelja ni blizu Kninu: na drugom je mjestu Topusko sa 6,7 posto primatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:28