Osiguranje u 2020.

Broj osiguranja od potresa skočio za čak 30,9 posto

Ipak, unatoč činjenici da se tržište osiguranja nastavlja razvijati, čime zauzima treće mjesto na domaćem tržištu, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova, Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prošlu godinu obilježio je rast dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, a posebno je bio izražen rast osiguranja od potresa, izvjestio je jučer Hrvatski ured za osiguranje. Prema podacima iz izvješća, broj polica osiguranja od potresa porastao je 30,9 posto u odnosu na 2019. godinu, uz povećanje premije od 29,1 posto.

Ipak, unatoč činjenici da se tržište osiguranja nastavlja razvijati, čime zauzima treće mjesto na domaćem tržištu, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova, Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama. Tako je prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj lani iznosila 342 eura, a prosjek na razini EU dosezao je 2170 eura. Prema predstavljenim podacima, prosječna premija osiguranja u segmentu životnih osiguranja u EU iznosi 1264 eura, a u Hrvatskoj 86 eura, u segmentu zdravstvenog osiguranja u EU doseže 232 eura, a kod nas 21 euro, dok je u segmentu zaštite imovine u EU 174 eura, a u RH 51 euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:44