STRATEŠKI POSAO

Brodosplit izgradio inovativnu plutaču: bit će smještena na lokaciji gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih offshore vjetroelektrana

Uskoro je realno za očekivati potpisivanje novih ugovora za izradu platformi

Inovativna plutača

 Brodosplit/Brodosplit

U luci splitskog brodogradilišta uspješno je obavljeno polaganje u more OCG-Data, inovativne plutače za prikupljanje bioraznolikosti i metocean podataka, javljaju iz Brodoplit. Plutača je izgrađena za Ocergie, francuske podružnice američke tvrtke Ocergy.

Inovativna plutača za prikupljanje podataka prikupljat će informacije koje će se koristiti za bolje razumijevanje svega, od turbulencije vjetra do zračnog i morskog života na lokaciji projekta. Pilot jedinica, dio Ocergijevog projekta ‘Blue Oracle‘ (plutače s Lidarom-optičkim radarom i podvodnom opremom za procjenu oceanskih resursa i karakterizaciju života u okolišu) dobila je odobrenje od francuskog pomorskog prefekta za pomorsko planiranje da se rasporedi na lokaciji gdje će se izgraditi nekoliko prvih plutajućih vjetroelektrana u francuskoj regiji Occitanie. Ovaj projekt također podržava ADEME u okviru Programa ulaganja za budućnost, napominje se u priopćenju.

- Plutača OCG-Data nije samo sastavni dio našeg poslovnog plana, već je i prvi korak u razvoju naše ‘OCG-Wind FOW‘ platforme. Imamo sve veći broj pretkomercijalnih projekata do 2030., sve dok industrija vjetroelektrana na moru ne implementira velike GW komercijalne FOW (Floating offshore wind) projekte diljem svijeta, navodi Dominique Roddier, izvršni direktor tvrtke Ocergy. Ocergy je mlada tvrtka, ali naša je ambicija da budemo jedan od lidera u Floating Wind Foundation Design (offshore rješenja za vjetroelektrane na moru) što je rezultat napretka koji smo postigli u posljednjih nekoliko godina, dodao je Roddier.

Plutača za prikupljanje podataka o moru bit će postavljena u blizini jedne od vjetrovitih ‘makro-zona‘ u Sredozemnom moru kod južne Francuske.

- Unatoč financijskim problemima s kojima ste u Brodosplitu suočeni, izuzetno smo zahvalni na punom angažmanu vašeg tima i radnika, i jako zadovoljni s izvrsnim poslom koji je Brodosplit napravio u izrade naše platforme. Dok sa investitorima razgovarate o različitim poslovnim projektima, vjerujem da tvrtke kao Brodosplit mogu imati značajnu ulogu u energetskoj tranziciji i biti snažan pokretač komercijalnog razvoja FOW industrije, ne samo za projekte na Mediteranu nego u cijeloj Europi, naglasio je Roddier.

image

Brodosplit, postavljanje plutače

Brodosplit/Brodosplit

Ovaj ugovor ima i stratešku važnost, stoji u priopćenju, jer na ovaj način splitsko brodogradilište postaje sve ozbiljniji proizvođač zahtjevnih čeličnih konstrukcija za offshore vjetroelektrane na području jugoistočne Europe i Mediterana.

Izradom plutače za Ocergy Brodosplit dokazuje svoje mogućnosti na wind offshore tržištu te je uskoro realno za očekivati potpisivanje novih ugovora za izradu platformi što podrazumijeva isporuku konstrukcija s godišnjim utroškom čelika većim od 100.000 tona u razdoblju do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:15