Nastavak nade

Brodogradilište 3. maj dobilo još jednu priliku, sutkinja opet odgodila ročište o stečaju

Novo ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano je za 5. lipnja
Radnik 3. maja na prosvjedu
 Matija Djanješić / Hanza Media

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u srijedu se ponovno odlučivalo hoće li u Brodogradilištu 3. maj biti pokrenut stečajni postupak ili će to brodogradilište dobiti još jednu priliku i dodatno vrijeme za pronalazak rješenja, koje bi omogućilo opstanak riječke brodogradnje, nastavak proizvodnje i isplatu radničkih plaća.

Sutkinja Liljana Ugrin, koja je već nekoliko puta odgađala ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem, još jednom je odgodila ročište dajući još vremena za rješavanje problema toga brodogradilišta - za dolazak strateškog partnera, dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, odnosno za utvrđivanje mogućnosti restrukturiranja hrvatske brodogradnje. Sutkinja je danas još jednom naglasila da bi, prema njezinom mišljuenju, odlazak 3. maja u stečaj najvjeropjatnije značilo i likvidaciju tvrtke.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad 3. majem, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Tada je bila riječ o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. Potkraj ožujka ukupna blokada iznosila je 92,4 milijuna kuna, od toga je dug za radničke plaće 18,6 milijuna kuna.

U zadnjih godinu i više dana, kao potencijalni strateški partneri Uljanika i 3. maja spominjali su se Kermas grupa, Brodosplit, talijanski Fincantieri i drugi, ali suradnja s njima u konačnici nije ostvarena. U 3. maju i i pulskom Uljaniku uskoro se očekuje dolazak izaslanstva potencijalnog kineskog strateškog partnera, koji bi snimio stanje, a potom odlučio o mogućem ulaganju.

Predsjednik vlade Andrej Plenković izjavio je u prošloga tjedna kako je posjet kineskog premijera Lija iskoristio da mu pojasni kontekst hrvatske brodogradnje te ga je zamolio da predstavnici ključne kineske kompanije koji se bave brodogradnjom posjete Uljanik i 3. maj i vide bi li mogli biti taj partner koji bi pomogao restrukturiranju, a sve bi se, kazao je, trebalo dogoditi "vrlo brzo".

Direktor 3. maja Edi Kučan izjavio je, pak, u utorak, uoči ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci, da je svaki potencijalni strateški partner, koji bi omogućio opstanak brodogradnje u Rijeci dobrodošao, ali da 3. maj ima sve manje vremena i da je hitno potrebno pronaći model privremenog financiranja, odnosno oko 150 milijuna kuna s kojima bi se omogućio nastavak proizvodnje i isplata plaća.

No, ocijenio je da bi to za 3. maj moglo biti kasno i da za to brodogradilište treba hitno naći neki način financiranja, kako bi moglo preživjeti.

Smatra da bi za nastavak proizvodnje, plaće i namirenje dijela potraživanja za dobavljače trebalo osigurati oko 150 milijuna kuna, pod uvjetom da državna poduzeća skinu ovrhe na Fini te uz dogovor s brodovlasnicima, koji su iskazali zanimanje za završetak svojih brodova u 3. maju i koji bi na mjesečnoj osnovi pratili financiranje završetka izgradnje svojih brodova. Prijedloge i modele za završetak započetih brodova u 3. maju, kojima bi se taj posao mogao obaviti najpovoljnije za državu, Kučan je dostavio resornim ministarstvima te očekuje odgovore.

Većini trećemajaca nisu isplaćene plaće od listopada prošle godine, a prema podacima iz Uprave, nastavljen je trend odlaska, pa je sada u 3. maju ukupno 870 radnika. Već je organizirano nekoliko akcija prikupljanja humanitarne pomoći, a u posljednjoj akciji Crvenog križa prikupljeno je više od 10 tona hrane i higijenskih potrepština za radnike 3. maja.

U akciji Uljanik u ožujku je zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe u gospodarskom poslovanju uhićeno 12, a potom istragom obuhvaćeno ukupno 14 osoba, među kojima je i bivši direktor 3. maja Maksimilijan Percan, kojemu je određen 30-dnevni istražni zatvor. Percan je podnio ostavku, pa je Nadzorni odbor u početku travnja imenovao novog direktora 3. maja Edija Kučana, koji je direktor tog brodogradilišta već bio, od 2010. do 2013. godine.

Horvat: Ako Kinezi odustanu, to ćemo prihvatiti

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u srijedu kako ne zna je li današnje ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno zbog interesa kineskih ulagača, a na upit što ako Kinezi odustanu odgovorio da će onda "prihvatiti tu činjenicu".

Na pitanje što misli zašto je ročište odgođeno, Horvat je na ulasku u Banske dvore odgovorio protupitanjem: "Biste li mi vi znali reći, zbog čega?".

Upitan, pak, misli li da je to učinjeno "zbog Kineza", odgovorio je s "pojma nemam".

Na dodatni novinarski upit kupuje li zapravo vrijeme i što će biti ako Kinezi kažu da nisu zainteresirani, odgovorio je da će onda "prihvatiti tu činjenicu".

Mogućnost ulaska kineskih investitora u Uljanik grupu, kojoj pripada i 3. maj, aktualizirana je za vrijeme prošlotjednog summita 16+1.

Ministar Horvat tako je u prošli četvrtak za obilaska gradilišta Pelješkog mosta potvrdio da se s članovima kineske poslovne delegacije, koja je bila u posjetu Hrvatskoj, razgovaralo o njihovom mogućem angažmanu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja.

"U ovom trenutku mogu reći da smo započeli razgovore", rekao je tada Horvat i dodao kako neće "prejudicirati nikakve događaje koji bi se mogli dogoditi" te da će o svemu pravovremeno informirati javnost.

Ipak, naznačio je da su Kinezi pokazali interes za to kakve brodove je moguće izgraditi u Puli i Rijeci, kako i za projektnu dokumentaciju.

U medijima se, pak, pojavila informacija kako se o mogućem angažmanu u Uljanik grupi razgovara s predstavnicima kineskog državnog brodogradilišta CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation).

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u srijedu je još jednom odgođeno ročište na kojemu se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju, a novo je zakazano za 5. lipnja.

Ročište je odgođeno kako bi se dala šansa novoj upravi da pronađe sredstva za privremeno financiranje, budući je, kako je rečeno, u prošlih desetak dana napravljeno puno na ugovaranju i traženju novih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:57