JAVNA PONUDA

Brodarska tvrtka iz Dubrovnika lani uprihodila 597 mil. kuna: Imate mjesec dana za pridružiti se uspješnoj priči

Oni koji trenutno nemaju pravo na sudjelovanje u javnoj ponudi, a zainteresirani su, mogu to ostvariti kupnjom dionica

Brod ‘Zagreb‘

 Admir Buljubasic/Cropix

Dubrovački brodar ‘Atlantska plovidba‘ objavio je javnu ponudu (IPO) dionica kompanije s ciljanim prihodom između 13,8 milijuna i 27,7 milijuna eura početak koje će biti naknadno objavljen.

Učešće u javnoj ponudi, prema odluci Uprave i izvršnih direktora ‘Atlantska plovidbe‘, biti će ograničeno na dioničare kompanije. No, budući je u spomenutoj odluci dubrovačkog brodara navedeno kako će u javnoj ponudi moći sudjelovati dioničari na dan 28. srpnja ove godine, oni koji trenutno nemaju pravo na sudjelovanje u javnoj ponudi, a zainteresirani su, mogu ga ostvariti kupnjom dionica do spomenutog roka.

Trgovanje dionicom ‘Atlantske plovidbe‘ u utorak je na Zagrebačkoj burzi zaključeno s cijenom od 59 eura i 20 centi. Uprava kompanije odredila je za javnu ponudu raspon cijene od 53 eura i 50 centa do najviše 60 eura za novu dionicu kompanije.

- Točna cijena dionice u javnoj ponudi odrediti će se ovisno o pristiglim Upisnicama – najavila je Uprava dubrovačkog brodara. U spomenutim upisnicama dioničari ‘Atlantske plovidbe‘ zainteresirani za javnu ponudu navesti će broj dionica koje žele kupiti i cijenu dionice koju su spremni platiti. Pritom postoji nekoliko ograničenja. Uz spomenute ograničenje prihoda od javne ponude od 27,7 milijuna eura i raspon cijene unutar kojeg se upisnica mora kretati, riječ je, među ostalim, i o odluci Uprave da kompanija neće emitirati više od 697 tisuća i 750 novih dionica temeljem javne ponude.

Dionice ‘Atlantske plovidbe‘ uvrštene su na burzu prema iznosu temeljnog kapitala kompanije u iznosu od 418 milijuna i 656 tisuća kuna koji je podijeljen na 1.395.520 dionica, što daje nominalnu vrijednost dionice od 300 kuna. Izmjenama Zakona o trgovačkim društvima koje su stupile na snagu 1.siječnja ove godine, odnosno odredbama tog zakona o konverziji temeljnog kapitala tvrtki koje nalažu da nominalna vrijednost dionice mora iznositi cijeli broj u eurima, i pred dubrovačkog brodara je stavlja obveza da se uskladi s zakonom. Skupština dioničara ‘Atlantske plovidbe‘ 16. svibnja ove godine donijela je odluku da novi iznos temeljnog kapitala kompanije iznosi 55,5 milijuna eura, ali nije donesena odluka o iznosu nominalne vrijednosti dionice. Taj će podatak biti poznat nakon javne ponude.

Prijedlog Uprave i izvršnih direktora dubrovačkog brodara o javnoj ponudi mora odobriti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA). Nakon očekivanog odobrenja HANFE, ‘Atlantska plovidba‘ će objaviti početak i rok za davanje javne ponude. U prošloj godini tvrtka je ostvarila prihod od 597 milijuna kuna i dobit od 22 milijuna kuna. Na spomenutoj Skupštini dioničara kompanije podržan je prijedlog Uprave da se dioničarima isplati dividenda od pet eura za dionicu iz dobiti tvrtke u 2021., dok je cjelokupna dobit za 2022. zadržana u imovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:56