Crne prognoze

'Britanski BDP pada 15 posto, u SAD-u 10 posto tvrtki ide u bankrot'

Standard & Poor’s najavljuje globalnu recesiju: predviđa rast svjetske ekonomije od samo 1 do 1,5 posto
Boris Johnson i Ursula von der Leyen
 AFP

Uslijed naglog zastoja u funkcioniranju ekonomije, rejting agencija Standard & Poor’s najavljuje globalnu recesiju: u ovoj godini predviđa rast svjetske ekonomije od 1 do 1,5 posto, uz veliki rizik da bude još niži.

Lani je globalni BDP povećan 2,9 posto. Kako građani prestaju kupovati, kompanije koje nemaju velike rezerve uskoro će naći u teškoćama.

“Pad likvidnosti i znatno teži uvjeti financiranja, kao i šok na tržištu nafte pogodit će kreditnu sposobnost i izazvati rast broja bankrota u idućih godinu dana”, navodi S&P koji predviđa da u idućih 12 mjeseci deset posto američkih kompanija neće moći vraćati kredite, a u Europi će postotak bankrota biti “visoki jednoznamenkasti broj”.

Međunarodno udruženje zračnih prijevoznika sada predviđa da će krizu preživjeti samo 30 posto kompanija u tom sektoru. Glavni ekonomist tog udruženja Brian Pearce rekao je da će oko 75 posto njih postati prezaduženo jer zbog izostalih prihoda u iduća tri mjeseca neće biti u mogućnosti plaćati obveze.

Analitičari kuće Capital Economics predviđaju da će britanska ekonomija u iduća tri mjeseca pasti čak 15 posto. Stoga se od Vlade očekuje da u ovoj situaciji bude zaštitna mreža bankama i drugim sektorima kako bi spriječila “dublju i dugotrajniju recesiju”.

S obzirom na otpuštanja zaposlenih i zatvaranje kompanija koje je već u tijeku, nitko ne očekuje brzi oporavak pa Capital Economics procjenjuje da će tek krajem 2021. ekonomija nadoknaditi izgubljeno. Malo ohrabruje stanje u Kini, koja se nakon razdoblja karantena vraća u život. U prva dva mjeseca industrijska proizvodnja u toj zemlji pala je 13,5 posto, dok je maloprodaja potonula 20,5 posto.

No, prošlog tjedna kineske su vlasti poručile da je vrhunac širenja koronavirusa prošao i da se situacija poboljšava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:42