Spas za britanske kompanije

Britanska Vlada napokon dogovorila plan za Brexit - hoće li ga Europska unija prihvatiti?

Britanska premijerka uskoro će predstaviti prijedlog Uniji, ali postoje elementi koji se EU neće svidjeti
Rolls Royce tvornica u Engleskoj
 Profimedia, Alamy

Britanska premijerka Theresa May i njena Vlada napokon su dogovorili plan za Brexit koji pogoduje poslovanju britanskih tvrtki, piše CNN. Radi se, naime, o prijedlogu koji teži očuvanju trgovanja s Europskom unijom i izbjegava graničnu kontrolu i carine. Točnije, želi se uspostaviti slobodna trgovinska zona koja bi omogućavala da se agrikulturni proizvodi i ostala dobra prevoze preko granica bez zadržavanja, a zauzvrat bi se Ujedinjeno Kraljevstvo obvezalo poštivati trgovinska pravila i regulacije Unije.

Britanske, europske i japanske tvrtke dugo su se žalile na nesigurnosti Brexita za njihovo poslovanje te su prijetile i preseljenjem svojih kompanija iz UK-a. To je, primjerice, učinio najveći britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover sa svojih 40 tisuća zaposlenih, prema kojem bi loš dogovor kompaniju koštao gubitka od 1,6 milijardu dolara godišnje. Osim njih, britansku su vladu upozorili i Airbus i BMW. Tako je Vlada u strahu od gubitka mnogih kompanija, a time i prihoda, odlučila promijeniti pristup.

Ipak, postoji rizik da Europska unija neće prihvatiti neke elemente prijedloga. Naime, najveći svjetski trgovinski blok dozvoljava pristup otvorenom tržištu zemljama u kojima svi njihovi građani imaju pravo života i rada, a prema CNN-u, May želi ograničiti slobodu kretanja nekih svojih građana. Osim toga, prema planu britanske vlade, UK želi unutar otvorenog tržišta odrediti vlastite iznose carina te samostalno pregovarati o trgovinskim sporazumima, što EU gotovo sigurno neće prihvatiti.

May je izjavila da će spomenuti prijedlog vrlo brzo predstaviti EU, budući da obje strane žele sklopiti dogovor do listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:00