Sudska nagodba

Britanska putnička agencija Thomas Cook zatražila zaštitu od vjerovnika u SAD-u

Probleme u Thomasu Cooku izazvala je slaba potražnja na europskom tržištu
 Paul Hanna / REUTERS

Britanska putnička tvrtka Thomas Cook zatražila je u SAD-u zaštitu od vjerovnika u sklopu širih nastojanja da restrukturira dug, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na sudske dokumente.

Posrnula britanska tvrtka podnijela je zahtjev pred sudom Južnog okruga New Yorka, a zastupa je odvjetnička tvrtka Latham & Watkins. Zahtjev se temelji na članku 15 američkog zakona o stečajnom postupku koji štiti inozemne tvrtke od sudskih tužbi američkih vjerovnika tijekom reorganizacije poslovanja u drugoj zemlji, tumači Bloomberg.

Iz britanske su kompanije izvijestili da predloženu dokapitalizaciju, u sklopu koje bi vodeću ulogu trebao preuzeti kineski investitor Fosun Tourism Group, žele dovršiti do početka listopada.

U međuvremenu su odgodili za idući tjedan ključno glasanje kreditora o financijskoj injekciji u vrijednosti nekih 900 milijuna funti kako bi otklonili sve prepreke i pribavili prijeko potreban kapital. Grupa je ovog ljeta izvijestila da je prvu polovinu poslovne godine zaključila s gubitkom od 1,5 milijardi funti.

Probleme u Thomasu Cooku izazvala je slaba potražnja na europskom tržištu zbog vala velikih vrućina koje su ovog ljeta utjecale na rezervacije. Glavobolje im zadaje i konkurencija, poput internetskih turističkih tvrtki i niskotarifnih aviokompanija, te politički nemiri širom svijeta. Paralelno nastoje smanjiti veliki dug, zbog čega su zatražili financijsku injekciju od kineskog ulagača Fosun Tourisma, zajmodavaca i vlasnika obveznica.

Prema načelnom dogovoru s kreditorima, kineski Fosum bi za 450 milijuna funti trebao postati vlasnik najmanje 75 posto udjela u Thomas Cookovom turističkom poslovanju i 25 posto udjela u zrakoplovnoj kompaniji. Zajmodavci i vlasnici obveznica trebali bi za dodatnih 450 milijuna funti preuzeti e 75 posto udjela u zrakoplovnoj kompaniji i 25 posto udjela u turističkom poslovanju.

Thomas Cook osnovan je 1841. godine i u početnoj je fazi organizirao jednodnevne izlete. Njegova je povijest obilježena mješovitim poslovnim rezultatima pa su tako 1948. godine nacionalizirani i uključeni u sastav državnog željezničkog poduzeća British Railways.

Svojedobno su bili vlasnici i brenda Club 18-30, namijenjenog mlađim klijentima, koji su nedavno ugasili budući da nisu uspjeli pronaći kupca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:17