administrativna noćna mora

Britanci otvaraju tvrtke u EU kako ne bi izgubili i kupce

Europski kupci masovno su vraćali proizvode jer su bili znatno skuplji od očekivanog, pa mnoge male i srednje tvrtke strahuju da neće preživjeti
Panorama Londona, dvorana O2 u pozadini
 John Michaels/Alamy/Alamy/Profimedia

Manje od mjesec dana nakon Brexita mnoge kompanije u Velikoj Britaniji su se uvjerile da je, unatoč obećanjima, postalo vrlo teško trgovati na tržištu EU. Kako bi preživjele, mnoge od njih sada razmišljaju o premještanju dijela poslovanja u neku od zemalja EU, a neke su već poduzele i korake u tom smjeru.

- Mekani Brexit, to ne postoji. Ovo je strašno. Za Božić smo šampanjcem slavili dogovor, ali onda smo se probudili i shvatili da se događa kaos - rekao je za Guardian Anderw Moss, glavni direktor male kompanije Horizon koja zapošljava 37 ljudi i bavi se prodajom ambalaže. Kao i mnoge druge male i srednje velike tvrtke, suočen je s dodatnom administracijom i troškovima izvoza u EU. Ono što ih je posebno zateklo jest spoznaja da, osim carinjena, pri dostavi pošiljke kupci iz EU moraju platiti i PDV. Mnogi su to odbili učiniti i vratili su robu proizvođaču.

Male isporuke

Europska pravila prema trećim zemljama nalažu da je, prije carine, potrebno platiti PDV, pa se od 1. siječnja na robu koja se uvozi iz Velike Britanije naplaćuju sva uvozna davanja. Cijene proizvoda porasle su za najmanje 20 posto, a u nekim slučajevima gotovo i 50 posto. U slučaju malih tvrtki problem je znatno teži jer u pravilu imaju mnogo malih isporuka. Britansko Udruženje malih poduzetnika, navodi BBC, istaknulo je da se tvrtke nisu stigle pripremiti za novi trgovinski sporazum s EU jer za to nisu imale vremena, novca ni dovoljno jasnih uputa. Sada razmatraju različite opcije, među ostalim da u cijelosti prestanu izvoziti u EU, da same plaćaju PDV umjesto klijenata ili da registriraju kompaniju u EU. U ovom posljednjem slučaju mogle bi, primjerice, jednom na tjedan izvesti veći kontingent robe, izbjeći čekanja i pojedinačna plaćanja koja im je nametnuo Brexit, a europska podružnica plaćala bi PDV i potom tražila povrat od Vlada zemlja EU u kojima posluje. Mnogima se to čini najizglednija opcija, premda će u kratkom roku donijeti znatne troškove.

Vladine preporuke

Tvrtka Horizon u Nizozemskoj je već osnovala Horizon Europe, a vlasnik se nada će početi poslovati u roku od šest tjedana. To ujedno znači, rekao je, da će morati otpuštati zaposlene kod kuće. Istu odluku donio je i Geoffrey Betts, izvršni direktor tvrtke Stewart Superior iz Marlowa, koja je bavi uredskom opremom. Iz istih razloga i on je osnovao kompaniju u Nizozemskoj. Problemi s PDV-om, nova davanja i veća birokracije, dodao je, stvorili su "administrativnu noćnu moru", a jedini način da se to izbjegne je vratiti se na jedinstveno tržište.

Samu ideju o osnivanju kompanija u EU, na njihovo čuđenje, dali su im službenici u Vladi. Trgovinski savjetnici u Odjelu za međunarodnu trgovinu su im rekli da je to najbolji način da izbjegnu poslovne komplikacije. No, javno to ipak nisu željeli priznati pa su Guardianu odgovorili da je politika Vlade poticati da se slijede jasno definirane smjernice. Pisane smjernice i usmeni razgovori, međutim, očito se razlikuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:04