Digitalni porez

Britanci odustaju od 'poreza na Facebook'? Trebao im je donijeti 500 milijuna funti...

Velike tehnološke tvrtke trebale bi platiti više poreza kako bi pomogle u financiranju oporavka od korona-krize
Ilustracija, logotipovi korporacija
 REUTERS

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priprema odbacivanje nedavno uvedenog poreza na globalne tehnološke kompanije poput Facebooka, Googlea i Amazona. Strahuju da bi takozvani "porez na Facebooku" mogao ugroziti trgovinski sporazum poslije Brexita.

Britanski ministar financija Rishi Sunak planira odustati od poreza na digitalne usluge koji bi, kako se očekuje, trebao stvoriti oko 500 milijuna funti. Taj iznos trebao je pomoći u plaćanju ogromnih troškova odgovora na pandemiju koronavirusa.

Na Sunaka su navodno vršili pritisak iz američkih kompanija i tamošnji političari. Još prije nekoliko tjedana Sunak e pisao američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu sa zahtjevom da velike tehnološke tvrtke plate više poreza kako bi pomogli u financiranju oporavka od korona-krize.

U zajedničkom pismu s ministrima financija Francuske, Italije i Španjolske, Sunak je rekao da su tvrtke poput Googlea, Amazona i Facebooka profitirali od pandemije i postale "moćnije i profitabilnije" te je potrebno da "plate pravičan udio poreza"

Neke od najvećih svjetskih tvrtki plaćaju relativno malo poreza u Velikoj Britaniji, jer se digitalne usluge koje nude, poput oglašavanja i naknade za povezivanje kupaca s prodavačima, tehnički odvijaju izvan zemlje. To im omogućuje da u velikim gospodarstvima zadrže svoj nizak porezni teret i većinu svojih prihoda vode kroz zemlje s niskim porezima poput Irske i Luksemburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:18