Odluka je pala!

Braća Pivac preuzela Kraš, ESOP im prodao 18 posto svojih dionica za 230 milijuna kuna

Minimalna cijena po kojoj se mogu prodati dionice Kraša braći Pivac je 860 kuna (navodno i nešto više)
Ivica Pivac, predsjednik Uprave MI Braća Pivac i novi većinski vlasnik Kraša
 PR

Skupština Kraš ESOP-a je na današnjoj sjednici ovlastila upravu Kraš ESOP-a da potpiše ugovor o prodaji dionica Kraša d.d. Mesnoj industriji Braće Pivac.

Kako doznajemo, Mesna industrija Braće Pivac jutros se javila skupštini ESOP-a s ponudom za kupnju, nakon što su u javnoj ponudi za preuzimanje Kraša, koja je istekla u ponoć, nudili 430 kuna po dionici.

U priopćenju iz MI Braće Pivac navode da su sklopili Ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje predstavljaju 18,44636 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238.070.989,20 kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca.

Budući da Kraš ESOP ima 18 posto dionica Kraša, MI Braće Pivac s tim će dionicama imati 52 posto dionica s pravom glasa, čime postaju većinski vlasnici.

PR
Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac

Ostali uvjeti preuzimanja odnose se na to da se mora zadržati proizvodnju na postojećim lokacijama, zadržati sva prava radnika iz kolektivnih ugovora i drugih dokumenata koji se tiču radničkih prava.

Jednako tako, uvjet je i da se dionice ne smiju prodavati idućih 10 godina, a ako do prodaje dođe, taj će novi vlasnik morati poštivati sva navedena prava.

PR
Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a

Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a, dok im se na potpisivanju Sporazuma pridružio i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

„U Grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati.

Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti. I naša dosadašnja iskustva s drugim kompanijama koje su danas dio Grupe Pivac, poput PPK karlovačke mesne industrije i Mesne industrije Vajda, pokazuju da smo u takvim akvizicijama snažno usmjereni na dobrobit radnika te daljnji rast i razvoj kompanije.

Naša je vizija jasna – poštovati dugu tradiciju Kraša i sve što je dosad uspješno ostvareno te na toj ostavštini i novoj snazi koju donosimo, uz profesionalnu upravu i stručnjake, započeti novu eru u kompaniji koja će Kraš dodatno ojačati na korist radnika, dioničara i drugih dionika, a osobito potrošača. Uzbuđeni smo i jako se veselimo razdoblju pred nama, u kojem ćemo u suradnji sa svim dionicima nastaviti graditi uspješan i jak Kraš, osnaživati radnike i njihova prava te poticati domaću proizvodnju i hrvatsko gospodarstvo“, izjavio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:42