Prognoze guvernera HNB-a

Boris Vujčić: 'Ni eurozona ni Hrvatska neće ući u recesiju sljedeće dvije godine'

'Očekujemo usporavanje rasta, i to relativno blago usporavanje rasta BDP-a, kako u eurozoni, tako i u Hrvatskoj
Boris Vujčić
 Tonči Plazibat / CROPIX

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako se u iduće dvije godine ne očekuje recesija, već relativno blago usporavanje rasta BDP-a, kako u eurozoni, tako i u Hrvatskoj.

"U ovome trenutku sigurno ne očekujemo recesiju, nego očekujemo usporavanje rasta, i to relativno blago usporavanje rasta BDP-a, kako u eurozoni, tako i u Hrvatskoj u iduće dvije godine", rekao je Vujčić koji je na novinarske upite hoće li biti recesije odgovarao na marginama savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske u 2020. u Opatiji.

Vujčić dodaje kako to ne znači da je recesija isključena. Kao što znamo, ekonomisti nisu baš jako dobri u predviđanju recesija, rekao je, napominjući kako do sada nije bilo puno uspjeha u procjeni kada će biti recesije.

Po riječima guvernera središnje banke, trenutna je projekcija da će eurozona vjerojatno rasti nešto ispod jedan posto iduće godine, a u Hrvatskoj bi BDP bi mogao rasti oko 2,5 posto.

Kao glavne rizike u ovom trenutku izdvaja trgovinski rat, koji se događa ponajprije na razini SAD-a i Kine. Najavljene su i moguće neke sankcije, odnosno carine koje bi Sjedinjene Države mogle uvesti prema Europi, prvenstveno automobilskoj industriji.

Ako dođe do toga i daljnjeg zatezanja tih trgovinskih tenzija, to će loše utjecati na rast i mogli bismo vidjeti neke zemlje u Europi koje će pasti onda u recesiji. Ali i uz takvu prognozu, mi očekujemo samo usporavanje rasta BDP-a, a ne i recesiju, rekao je Vujčić.

"Nikad se ne može reći definitivno da recesije neće biti, ali možemo definitivno reći da će je jednog dana biti. Kada, to je druga stvar, ali ju ne očekujemo u iduće dvije godine", ponovio je guverner središnje banke na opetovani upit o mogućoj recesiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:34