KOMENTAR

Boris Miljavac: Razvoj novih tehnologija donosi nam prevagu u borbi za održivi svijet

Predsjednik Uprave Siemens Energy, Hrvatska osvrnuo se na aktualne rezultate i izazove u kompaniji

Boris Miljavac

Preostalo nam je četvrt stoljeća za ispunjavanje zadanih klimatskih ciljeva, kako bi naša civilizacija nastavila uživati ljepotu ovog svijeta. Malo je to vremena za opsežan posao u borbi za dugoročnu održivost planete, središnjem zadatku našeg vremena. Uspjeh zelene tranzicije počiva na tri stupa: društvenoj svijesti da je nužna, bržem razvoju novih tehnologija jer 45 posto smanjenja štetnih emisija počiva na onima koje još nisu na tržištu, te na političkoj volji pretočenoj u financijsku podršku inovacijama. Korak po korak, sudjelujemo u gradnji sva tri stupa njegujući partnerstva kao uvjet bez kojeg nema napretka.

Začetak industrije čistog vodika danas, ključan je za postizanje nultih emisija do 2050. Ciljevi dogovoreni na konferenciji UN-a COP28 u Dubaiju, nisu dovoljni kako bi se zagrijavanje planeta spustilo na 1,5 stupnjeva Celzijevih dogovorenih u Parizu 2015., ali prvi put zajednička izjava uključuje ‘prijelaz s fosilnih goriva‘ što nas ohrabruje u planovima.

Presudno je pronaći način na koji inovativne tehnologije možemo učiniti komercijalno održivima. Svjesni toga, ponosni smo na strateško partnerstvo njemačke i francuske kompanije uz financijsku podršku njemačkog saveznog ministarstva za istraživanje i razvoj. Siemens Energy i Air Liquide u Berlinu su otvorili tvornicu elektrolizatora snage jednog gigavata s ciljem da već 2025. dosegnemo snagu od tri gigavata. To bi trebalo omogućiti proizvodnju opreme za proizvodnju dovoljno zelenog vodika koji bi omogućio eliminiranje emisija CO2 njemačkog grada s oko 260 tisuća stanovnika poput Aachena ili otprilike cijele Dalmacije.

Naši elektrolizatori počivaju na tehnologiji proton izmjenjive membrane (PEM) i uspoređujemo li ih s drugim tehnologijama vodika, traže manje materijala, radne snage i prostora, što ih čini idealnima za brzo povećanje proizvodnje, a služe tome da razdvoje molekule vodika i kisika, koji zajedno čine vodu te tako proizvode čisti, zeleni vodik.

Za ostvarenje vodikove ekonomije uz serijsku proizvodnju ekonomičnih elektrolizatora bit će potrebno uložiti milijarde eura u gradnju vodikovoda, te brodova i terminala za prijevoz vodika i njegovih derivata. Prije nego pomislimo kako je to skupo, treba imati na umu da su u protekloj 2023. godini troškovi prirodnih katastrofa uzrokovani klimatskim promjenama iznosili 250 milijardi eura. Sve što može ubrzati implementaciju novih energetskih tehnologija ubrzat će i borbu protiv klimatskih promjena. I društvu je potrebno. Baš kao što će mu biti potrebno i više energije.

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kao i na konferenciji UN-a COP28, istaknuta je procjena da će se do 2050. godine ukupna potrošnja energije povećati za 40% u odnosu na danas. Kako elektro - energetske mreže ne bi postale usko grlo u prijelazu prema digitalnijem i elektrificiranijem svijetu, nužno ih je modernizirati i u njih ugraditi inovativna rješenja koja im povećavaju kapacitet. Inovativne tehnologije uspješnije se razvijaju kroz partnerstva.

Zahvaljujući suradnji s ANYbotics, tvrtkom specijaliziranom za autonomnu robotiku, inženjeri Siemens Energyja usredotočili su se na razvoj digitalnog mozga koji omogućava robotima da se samostalno kreću kroz elektrane, što je značajno ubrzalo dolazak autonomnih robota na tržište. Vjerujemo da će se kroz partnerstva ubrzati dolazak na tržište svih tehnologija potrebnih za ostvarenje naše misije energiziranja društva u kojem energiju želimo učiniti održivom, pouzdanom i pristupačnom.

Rezultati prvog kvartala financijske 2024. Siemens Energy

12,6 % (na 7,65 milijardi eura) rast prihoda

23,9 % (na 15,38 milijardi eura) rast narudžbi

208 milijuna eura dobiti

image

Siemens Energy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:24