ZNAČAJNA POBJEDA

Booking.com riješio porezni spor s talijanskim vlastima: Platio im 94 milijuna eura PDV-a

Inače, Talijani u turizmu planiraju povući isti potez kao i Grci...

Panorama Rima

 Vit Kovalcik/Depositphotos

Digitalna platforma za posredovanje u najmu smještaja Booking.com nagodila se se talijanskim poreznim vlastima kako bi zaključila dugogodišnji spor o poreznom dugu od 153 milijuna eura.

Nizozemska kompanija pristala je platiti 94 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost (PDV) i time je spor okončan, objavio je ured talijanskog državnog tužitelja.

Mnogi iznajmljivači oglašavaju smještaj na platformi Booking.com, ne prijavljujući djelatnost poreznim vlastima koje ističu da porez mora naplatiti digitalna platforma.

Spor obuhvaća najam na Booking.comu u razdoblju od 2013. do 2019. godine i procijenjeni porezni dug kompanije od 153 milijuna eura.

Booking.com je priopćio da je zadovoljan nagodbom.

Talijanske porezne vlasti istražuju i moguće izbjegavanje poreznih obaveza digitalne platforme Airbnb.

Prošli tjedan talijanski sudac naložio je u sklopu istrage zapljenu 779,5 milijuna eura europske podružnice Airbnb-ja i njezina tri bivša dužnosnika.

Državni tužitelji sumnjaju da Airbnb u razdoblju od 2917. do 2021. nije iznajmljivačima naplaćivao porez od 21 posto i doznačivao iznose talijanskim poreznim vlastima.

Aibnb je pokušao osporiti talijanski zakon o oporezivanju najma pred europski sudom koji je presudio u korist vlade u Rimu.

Vlada premijerke Giorgie Meloni planira postrožiti naplatu poreza za kratkoročni najam nekretnina i najavljuje podizanje porezne stope s 21 na 26 posto za iznajmljivače koji na tržištu nude više nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:16