KAMO ODLAZE?

Bogataši napuštaju Kinu i Indiju: S istim tim problemom uskoro će se suočiti i jedna europska zemlja...

S druge strane popisa našla se Australija

Ilustrativna fotografija

 Tony Vingerhoets/Alamy/Profimedia

Kina će se ove godine suočiti s najvećim odljevom milijunaša na globalnoj razini jer rast njezina nacionalnog bogatstva usporava, stoji u izvješću savjetodavne tvrtke Henley & Partners. Procjenjuju da će ta azijska zemlja izgubiti 13.500 bogataša koji su pojedinačno na raspolaganju imali bogatstvo od preko milijun dolara. Sva ta sredstva su mogla biti uložena u stvaranje novih vrijednosti.

- Opći rast bogatstva u Kini usporava se tijekom posljednjih nekoliko godina, što znači da bi taj odljev mogao biti štetniji nego inače - rekao je u izvješću Andrew Amoils, voditelj istraživanja u tvrtki New World Wealth koja se bavi istraživanjem bogatstva.

Dodao je kako je kinesko gospodarstvo snažno raslo od 2000. do 2017., ali je rast bogatstva i ukupnog broja milijunaša tada bio zanemariv.

Druga zemlja koja će se suočiti s izraženim egzodusom je Indija za koju procjenjuju da će izgubiti 6.500 milijunaša, dok Henleyevo izvješće o migraciji privatnog bogatstva pokazuje da će se s trećim najvećim odljevom suočiti i jedna europska zemlja. Iz Ujedinjenog kraljevstva ove će godine otići 3.200 milijunaša, piše Bloomberg.

S druge strane popisa našla se Australija za koju se očekuje da će nadmašiti i Ujedinjene Arapske Emirate te tako postati najbolja zemlja za privlačenje priljeva milijunaša jer će se u tu zemlju ove godine preseliti 5.200 milijunaša. Na treće mjesto smjestio se Singapur.

Važno je naglasiti kako se navedene brojke odnose samo na milijunaše koji su se preselili u neku zemlju, odnosno one koje u njoj žive barem šest mjeseci godišnje, ali ne i na druge strane investitore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:03