zanemarili sigurnost

Boeing sklopio nagodbu i otklonio kaznenu odgovornost za nesreće

Boeing je osumnjičen da je model 737 MAX prebrzo izbacio na tržište, zanemarivši sigurnost
 Jason Redmond/AFP

Američki proizvođač zrakoplova Boeing pristao je platiti više od 2,5 milijardi dolara kako bi izbjegao kaznenu odgovornost za prijevaru i prikrivanje podataka vezano uz nesreće zrakoplova 737 MAX, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Zrakoplovi 737 MAX prizemljeni su u ožujku 2019., nakon dvije teške nesreće, u Indoneziji u listopadu 2018. i u Etiopiji u ožujku 2019., u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi.

Istraga je pokazala da je glavni uzrok nesreća neispravan upravljački softver koji je mlažnjake usmjerio prema tlu, ne dopuštajući pilotima ručno upravljanje.

Boeing je osumnjičen da je model 737 MAX prebrzo izbacio na tržište, zanemarivši sigurnost, izvršni direktor Dennis Muilenburg podnio je ostavku, ministarstvo je pokrenulo kaznenu istragu a kompanija je pretrpjela najteži financijski udarac u svojoj 104-godišnjoj povijesti.

Zaposlenici Boeinga pretpostavili su zaradu iskrenosti i uskratili informacije američkom regulatoru za sigurnost zračnog prometa (FAA), rekao je u četvrtak pri objavi nagodbe David P. Burns iz kaznenog odjela ministarstva pravosuđa.

Kompanija je nagodbom pristala platiti 2,5 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo, napominjući da je zadržalo točku o namjernom prikrivanju informacija regulatoru za sigurnost, koja će biti odbačena nakon tri godine bude li Boeing poštivao dogovor.

Većina iznosa, čak 1,77 milijardi dolara, bit će isplaćena Boeingovim klijentima među avioprijevoznicima na koje je utjecalo povlačenje 737 MAX-ova iz prometa. Dio tog iznosa već je isplaćen, navodi BBC.

Obiteljima žrtava bit će isplaćeno 500 milijuna dolara, a kompanija će platiti i kaznu od 243,6 milijuna dolara, objavilo je ministarstvo.

Boeing nije bio odmah dostupan za komentar tih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 17:29