Predviđa se veliki prihod

Boeing očekuje rast potražnje za putničkim zrakoplovima

Riječ je o 3-postotnom povećanju procjene za uskotrupne zrakoplove
Boeing 787-8 Dreamline
 Daniel Becerril / REUTERS

Boeing je povisio prognozu potražnje za putničkim zrakoplovima u sljedećih dvadeset godina za tri posto, potaknut predviđanjima snažnog rasta u zračnom prometu, iako bi globalni geopolitički i gospodarski rizici mogli poremetiti takve izglede.

Najveći svjetski proizvođač aviona priopćio je u ponedjeljak na pariškom Airshowu da u sljedeća dva desetljeća očekuje 44.040 isporuka novih zrakoplova, u odnosu na 43.000 iz procjene prije godine dana.

Time bi ta industrija u iduća dva desetljeća ostvarila prihod od isporuka od 6.800 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnju procjenu da će od isporuka dobiti 6.300 milijardi dolara.

Riječ je o 3-postotnom povećanju procjene za uskotrupne zrakoplove, poput modela sličnih Airbusu A320 i Boeingu 737 MAX, koji je prizemljen nakon dvije fatalne nesreće.

Procjene su povećane zbog prosječnog globalnog rasta prometa za 4,6 posto, što je nešto ispod 4,7-postotnog rasta iz prošlogodišnjih procjena.

Tržište od 3.800 milijardi dolara u velikoj mjeri podupire snažna potražnja na azijsko-pacifičkom turističkom tržištu, objavio je pak Boeing, iako je taj proizvođač izložen usporavanju gospodarstva, trgovinskim sukobima i geopolitičkim neizvjesnostima.

Boeing sada očekuje 32.420 isporuka u kategoriji uskotrupnih zrakoplova srednjeg dometa, na kojima dva najveća svjetska proizvođača najviše zarađuju i koji su popularni među niskotarifnim avioprijevoznicima.

U kategoriji širokog trupa Boeing očekuje potražnju za 8.340 novih putničkih zrakoplova u vrijednosti iznad 2.600 milijardi dolara u sljedeća dva desetljeća, što je za 270 komada iznad 8.070, iz prognoze kompanije u prošloj godini, budući da zrakoplovne kompanije trebaju osvježiti svoje flote, te zbog rasta potražnje za avionskim putovanjima na duljim linijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 06:25