ZAOBIŠLI SANKCIJE

Bloomberg je došao do povjerljivih podataka ruske carinske službe: Otkriveno otkud su uvezli strateške dijelove...

Rusija prestala objavljivati ​​službene podatke o uvezeneoj robi ubrzo nakon invazije na Ukrajinu

Vladimir Putin

 Kremlin Pool/Alamy/Profimedia

Rusija je prošle godine uvezla američke i europske čipove u vrijednosti većoj od milijardu dolara. Bez obzira na ograničenja kojima se namjeravalo spriječiti vojsku predsjednika Vladimira Putina da se dočepa tehnologije koja će im pomoći u rata u Ukrajini. Bloomberg je došao do povjerljivih podataka ruske carinske službe koji pokazuju da je više od polovice uvezenih poluvodiča i integriranih sklopova u prvih devet mjeseci 2023. u Rusiju stiglo iz kompanija u SAD-u i Europskoj uniji. Među njima su bili Intel Corp, Advanced Micro Devices i Analog Devices Inc., kao i europski brendovi Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV i NXP Semiconductors NV.

Tvrtke se brane da u potpunosti ispunjavaju zahtjeve sankcija, da su prekinule poslovanje u Rusiji kada je izbio rat, a uz to tvrde i da zajedno s nadležnim državnim tijelima rade na suzbijanju nezakonitog preusmjeravanja robe. Ponovno su naglasili da je rat u Ukrajini stvorio brojne poteškoće za tvrtke koje proizvode visoku tehnologiju.

Ipak, prema pisanju Bloomberga, većina tehnologije ulazi u Rusiju putem ponovnog izvoza iz trećih zemalja uključujući Kinu, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate. SAD i EU rade na blokiranju tih ruta, posebno se fokusirajući na popis takozvane robe s dvostrukom namjenom i napredne robe visokog prioriteta pronađene u ruskom oružju u Ukrajini ili one koje su ključne za njegovu proizvodnju.

Europska unija trenutačno radi na novom paketu sankcija i nekoliko država članica zalaže se za to da se učini više kako bi suzbilo slanje napredne tehnologije Rusiji. Problem djelomično nastaje zbog toga što proizvođači nisu uvijek obavezni nakon prodaje dobavljačima pratiti kamo putuju njihovi proizvodi. Samo neki specifični čipovi za vojnu upotrebu moraju imati papirnati trag.

Tako na kraju dolazi do toga da je prvih devet mjeseci prošle godine u Rusiju uvezeno ukupno 1,7 milijardi dolara čipova iz svih dijelova svijeta, od toga se 1,2 milijarda dijelila između svega 20 kompanija. Preostalih 500 milijuna dolara dobili su manji proizvođači.

Pada količina, raste vrijednost

Na vrhu popisa onih koji su kroz trgovinu s Rusijom zaradili najviše su Intel, Analog Devices i AMD, a američke i europske tvrtke s popisa su u 2023. godini imale zajedničke prihode od oko milijardu dolara. Mali broj kineskih proizvođača i tajvanski Realtek Semiconductor Corp., od kojeg je Rusija uvezla oko 17 milijuna dolara proizvoda potonjeg, također su bili u prvih 20. Sve kompanije su u odgovoru na ove tvrdnje osudile nezakonitu uporabu svojih proizvoda i najavile da će ubuduće, riječima predsjednika Microchipa Ganesha Moorthyja, “voditi više računa o održavanju integriteta opskrbnog lanca.”

Carinska vrijednost trgovine visokoprioritetnim artiklima možda je malo pala u drugoj polovici prošle godine, što sugerira da napori da se provedu sankcije Rusiji možda počinju davati rezultate, iako je i dalje iznad prijeratne razine. Podaci ruske carine pokazuju da je broj deklaracija i ukupna godišnja količina po težini isporuka čipova u stalnom padu od 2021. To sugerira da Moskva možda plaća više za robu jer troškovi izbjegavanja ograničenja rastu ili da se vrsta proizvoda koje nabavljaju promijenila od početka rata. Točni podaci nisu poznati jer je Rusija prestala objavljivati ​​službene podatke ubrzo nakon invazije na Ukrajinu. I Savezna carinska služba je u priopćenju poslanom e-poštom potvrdila da privremeno ne daje podatke o vanjskoj trgovini.

Kijevska škola ekonomije izvijestila je ranije ovog mjeseca da je Rusija uvezla 8,77 milijardi dolara ratne robe između siječnja i listopada prošle godine, što je pad od samo 10 posto u usporedbi s razdobljem prije sankcija, dok je uvoz šire definiranih kritičnih komponenti obrambene industrije dosegnuo 22,23 milijarde dolara, piše Bloomberg.

image

Ruski tenkovi

Kirill Kudryavtsev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:51