RAST UKUPNE IMOVINE

BKS Bank povećala poslovni rezultat, prekoračila granicu od 10 milijardi eura ukupne imovine

Njezina polugodišnja dobit od 36,6 milijuna eura znatno je iznad vrijednosti ostvarene u prethodnom usporednom razdoblju
Tihomir Zadražil, Juraj Pezelj (direktori hrvatske podružnice BKS Bank), predsjednica Uprave Herta Stockbauer i član Uprave Alexander Novak
 Gernot Gleiss

Otkad je prije 35 godina (1986.) izašla na Bečku burzu, BKS Bank kontinuirano razvija svoju poslovnu politiku te se rano okrenula mogućnostima koje pružaju digitalizacija i održivo poslovanje. Bitan čimbenik uspješnosti bio je i ulazak na međunarodna tržišta - prije svega u Hrvatsku koja danas ima važnu ulogu u grupi BKS Bank.

Upravo je takav kontinuirani rast sada doveo do osvajanja značajnog praga vrijednosti imovine, priopćili su iz banke.

„Prvi put smo uspjeli premašiti prag bilančne svote od 10 milijardi eura”, zadovoljna je predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer, posebice time što je u prvom polugodištu ove godine ostvarena dobit od 36,6 milijuna eura, što je za 16,8 milijuna eura iznad rezultata prethodne godine.

Rastu ukupne imovine pridonio je pozitivan razvoj u kreditnom i depozitnom poslovanju.

„Iako su brojne tvrtke u prvom polugodištu još uvijek patile od ograničenja uzrokovanih Covidom-19, spremnost za ulaganje bila je ohrabrujuće visoka. U okviru Grupe odobrena su nova financiranja u visini 1,1 milijardu eura tako da su potraživanja prema klijentima porasla za 2,8 posto na ukupno 6,8 milijardi eura“, navodi u priopćenju Stockbauer.

Nakon što su primarni depoziti krajem 2020. dosegli svoju najvišu povijesnu razinu, povećanje se nastavilo i u 2021.

„Rekordnu razinu od 7,9 milijardi eura (+7,2 posto) promatramo dvojako. S jedne strane izrazito smo zahvalni na velikom povjerenju naših klijenata, no to ujedno znači da moramo biti spremni na relativno visoke troškove. Višak likvidnosti se, naime, kod Europske središnje banke i nadalje može ulagati samo uz negativnu kamatu od -0,5 posto, što pak nepovoljno utječe na profitabilnost banaka“, pojašnjava Herta Stockbauer.

Administrativni troškovi porasli su sa 60,4 na 64,4 milijuna eura, od čega 39,5 milijuna eura (+5,1 posto)otpada na troškove zaposlenih čiji je dinamični razvoj posljedica izmjena kolektivnog ugovora i povećanja broja zaposlenih. Povećanje materijalnih troškova uglavnom je posljedica većih informatičkih troškova nastalih provedbom strategije digitalizacije.

Alexander Novak, član Uprave BKS Bank, istaknuo je dobar razvoj poslovanja u Hrvatskoj.

„Veseli nas što je hrvatsko gospodarstvo uzelo novi zamah u 2020.“, kazao je.

O razvoju kreditnog poslovanja Novak se također izražava vrlo pozitivno. „Zadovoljni smo što smo volumen kredita uspjeli povećati za 5,4 posto na 311 milijuna eura“, zaključuje u priopćenju Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:44