Zaštita od poplava

Bjelovarci razvili uređaj za detekciju nepogoda

Imamo razvijen prototip koji bi mogao bi pomoći Hrvatskoj i ostalim zemljama EU kod poboljšanje sustava za dojavu i zaštitu od poplava, kaže Predavec
Davor Predavec na uređaju
 Privatni album

Osnivač i direktor bjelovarske tvrtke SymbIoTic, Davor Predavec, osmislio je inovativni uređaj koji bi mogao pomoći Hrvatskoj i ostalim zemljama Europske unije kod poboljšanja implementacije sustava za dojavu i zaštitu od poplava.

- Uređaj je još u razvoju i nije testiran na domaćem tržištu, no u komunikaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Komisijom za rijeku Savu te ostalim tvrtkama u toj domeni SymbIoTic je dobio pozitivnu povratnu ocjenu kod razvoja ovakvih uređaja, a pogotovo zbog implementacije s dvije različite vrste platforme za praćenje razina vode, integraciju s vremenskim podacima te predviđanje mogućnosti događaja poplave - pojašnjava Predavec koji otkriva da trenutačno najviše upita imaju s tržišta Velike Britanije.

Više je, otkriva Predavec, aspekata inovativnosti proizvoda.

Uređaj omogućava kontaktno i beskontaktno mjerenje razine vode. Omogućava slanje podataka putem LPWAN mreža te putem satelitske komunikacije za područja gdje nema drugih oblika zemaljske komunikacije. Baterija uređaja je dugotrajna i zaštićena od vremenskih uvjeta, a u jednom kućištu je omogućena višestruka komunikacija. Uređaj je integriran s dvije različite platforme za dojavu poplava. S jedne strane mogu ga upotrebljavati hobisti, inženjeri, kućne i manje poslovne zajednice, a s druge strane lokalne zajednice, srednja i velika poduzeća te vlade. Osnivač SymbIoTica napominje da će zbog klimatskih promjena poplave i ostale prirodne nepogode biti sve učestalije.

- Ranija dojava te mogućnost adaptacije na nadolazeće nepogode mnogo će značiti za spašavanje ljudi, životinja, poljoprivrede i infrastrukture.

Povećana svijest

Razvoj ovakvih uređaja pridonijet će povećanoj svijesti o Internet of Things domeni te o tome kako ona utječe na svakodnevicu i poboljšanje uvjeta okoline u kojoj živimo. Razumijevanje uzoraka, njihova promjena te suradnja s prirodom ključni su aspekti kod adaptacije na klimatske promjene i urbani način života, ali i kod poboljšanja poljoprivrede za ljude koji žele povećati prinose koristeći naprednu, ali jednostavnu tehnologiju - objašnjava Predavec.

SymbIoTic je spin off tvrtka nastala nakon pripravničkog staža Davora Predavca 2017. godine u britanskoj tvrtki za upravljanje poplavama. Tvrtka je osnovana 2018. Bavi se razvojem prototipova različitih proizvoda koje plasira drugim poduzećima za daljnja ispitivanja i testiranja. Prototipovi koje razvijaju isključivo su usmjereni na područje ekologije.

Glavni cilj

SymbIoTic je, kako kaže Predavec, osnovan s ciljem pomaganja regijama pogođenim bilo kojim elementom klimatskih promjena, poboljšanju otpornosti na prirodne katastrofe, povezivanju siromašnih regija s onima koje su spremne pomoći. Glavni cilj im je, dodaje, razviti ekonomski pristupačne IoT uređaje i srodnu mrežu za različite krajnje korisnike. Namjera im je biti jedan od prvih pružatelja IoT tehnologije u Hrvatskoj, koji pomaže u smanjenju jaza između poslovnog sektora i znanstvene zajednice.

Tvrtka SymbIoTic dobila je 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt "Prilagodba i komercijalizacija inovativnih uređaja za upravljanje prirodnim nepogodama". Riječ je o projektu ukupne vrijednosti nešto veće od 1,5 milijuna kuna.

Očekuje se da će rezultati provedbe projekta nakon 18 mjeseci biti povećanje prihoda od prodaje i izvoza za više od 400 posto, otvaranje dva nova radna mjesta te izlazak na inozemno tržište.

- Projekt će pridonijeti prilagodbi modularnog i satelitskog uređaja za upravljanje prirodnim nepogodama - poplavama, požarima, potresima, toplinskim valovima kroz testiranja, pripremu proizvodnje i ulaganja koja se odnose na probnu proizvodnju. Budući da su prirodne elementarne nepogode sve veći globalni problem današnjice, poduzeće prilagođava uređaje koji pravodobno detektiraju pojavu prirodnih katastrofa. Trenutačno imamo razvijen prototip koji predstavlja inovativno tehnološko rješenje na globalnom tržištu. Ključne funkcionalnosti karakteristične za modularni i satelitski uređaj su mjerenje razine vode, uspoređivanje podataka meteoroloških stanica, mjerenje brzine rasta vode i brzine širenja požara, jačinu potresa, učestalost njihove pojave, razdoblje pojave nepogoda ili slanje obavijesti javnosti o njihovoj pojavi - istaknuo je Predavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 05:53