Pokazuju baš sve

Bjelovar planira uvesti softver koji će građanima omogućiti uvid u sve gradske račune

Natječaj za digitalizaciju Grada Bjelovara uspješno je završen a softverska tvrtka In2
Centar Bjelovara, arhivska fotografija
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Želimo otići još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima, te im omogućiti uvid u doslovno sve financijske transakcije i račune grada. Osim što ćemo biti prvi grad bez papira u Hrvatskoj, cilj nam je postati i najtransparentniji grad, grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije, i nadam se da će i drugi gradonačelnici slijediti naš primjer, kaže Hrebak.

Natječaj za digitalizaciju grada Bjelovara uspješno je završen a softverska tvrtka In2, koja je na njemu pobijedila, kreće u milijun kuna vrijedan posao digitalizacije 100 poslovnih procesa gradske uprave. Gradonačelnik Dario Hrebak, koji je još na početku mandata najavio kako će Bjelovar postati prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj, očekuje kako će ovaj posao biti završen do konca veljače, a za tada najavljuje novi projekt i veliki iskorak kojim planira Bjelovar učiniti i najtransparentnijim hrvatskim gradom, te liderom u borbi protiv korupcije, piše Gradonačelnik.hr

'Nakon što digitaliziramo sve radne procese i tako maksimalno povećamo efikasnost i smanjimo troškove naše gradske uprave, želimo otići još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima, te im omogućiti uvid u doslovno sve financijske transakcije i račune grada. Osim što ćemo biti prvi grad bez papira u Hrvatskoj, cilj nam je postati i najtransparentniji grad, grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije, i nadam se da će i drugi gradonačelnici slijediti naš primjer', kaže Hrebak.

Hrebak naime planira raspisati javnu nabavu za poseban softver koji će na više razina pridonijeti transparentnosti gradskih financija te maksimalno uključiti građane u kreiranje proračuna i donošenje odluka o gradskim projektima. Najviše pažnje definitivno će izazvati mogućnost apsolutnog uvida građana u gradske financije.

'Građani će u svakom trenutku moći vidjeti koliko grad i na što troši. Imat će uvid u sve račune i transakcije, moći će vidjeti kupuje li se po tržišnim cijenama, koliko se troši na kave, koliko na građevinske radove, koliko na projekte... Osim toga, postojat će posebna tražilica preko koje će se moći pretraživati sve gradske fakture. Doslovno, moći će se utipkati ime restorana, hotela, tvrtke... i sustav će izbaciti kad, koliko i za što je grad Bjelovar platio na njihov račun', objašnjava Hrebak.

Ističe kako je riječ o revolucionarnom softveru kojim će grad Bjelovar postaviti potpuno novi standard transparentnosti, a svima koji ga već sad upozoravaju da će takvom otvorenošću prepiliti sam sebi granu na kojoj sjedi jer će ga svatko moći prozivati i za najmanji račun, poručuje kako se toga ni malo ne boji, te da je upravo u tome poanta – 'Ako ne želimo da nas se zbog nečega s razlogom i opravdano proziva, nećemo se ni dovesti u tu situaciju, nećemo to napraviti'.

Osim kontrole financija, novi softver kojeg Hrebak planira implementirati imat će i posebnu aplikaciju za participativno budžetiranje. Dakle, uz to što će građani moći pratiti proračun i njegovo izvršenje, moći će putem aplikacije, online, sudjelovati u kreiranju proračuna i predlagati točne iznose za pojedine stavke i projekte, prenosi Gradonačelnik.hr.

I na kraju, u idućoj fazi, Hrebak želi uvesti i direktnu demokraciju u Bjelovar i to putem anketa i mini-referenduma koji bi se provodili preko ove aplikacije. Građanima bi se postavljala konkretna pitanja u vezi projekata koje gradska uprava planira, te bi im se omogućio izbor i odluka o tome koji su im najbitniji i što gradska uprava treba realizirati. Hrebak je svjestan da je do realizacije ovog stupnja demokracije nešto duži put, jer je ključna pretpostavka uključenje i odziv velikog dijela građana, no uvjeren je kako će građani Bjelovara brzo prepoznati i iskoristiti mogućnost aktivnog sudjelovanja u gradskoj politici i trošenju vlastitog novca.

'Vjerujem da će većina građana prihvatiti naš poziv da se uključe i sudjeluju i u anketama i kreiranju proračuna. Gradska uprava je tu zbog svojih građana, riječ je o njihovim novcima, a mi ćemo im pružiti priliku da budu aktivni sudionici i kreatori gradske politike umjesto da se njihov glas čuje tek jednom u četiri godine na izborima', zaključuje Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2022 16:03