Izbori u Maleziji

Bizarna smjena vlasti u Maleziji: Pobjednik izbora je u zatvoru gdje 'leži' za sodomiju

Izbore je dobio savez Mahathira Mohamada (92) i Anwara Ibrahima osuđenog za sodomiju
Mahathir Mohamad u sredini
 Profimedia, Newscom

Politička senzacija dosadašnjeg dijela izborne godine u svijetu stiže iz Malezije, tamošnja opozicija predvođena 92-godišnjim Mahathirom Mohamadom skinula je s vlasti vladajuću partiju premijera Najiba Razaka ogrezlog u korupciji. Iz državnih fondova pod kontrolom Razaka, naime, nestalo je milijardu dolara, dok je na Razakovim privatnim računima pronađeno nekih 700 milijuna dolara.

- Ovo je prvi poraz vladajuće opcije na izborima u Maleziji u proteklih 60 godina – upozorava portal 'Business Insight', ukazujući na, najblaže rečeno, čudan politički savez koji je uklonio Razaka s vlasti. S Mahathirom Mohamadom, dugovječnim premijerom Malezije od 1981. do 2003., udružio se njegov negdašnji zamjenik Anwar Ibrahim koji je trenutno u zatvoru zbog sodomije u čemu svoje prste ima i – Mahathir Mohamad.

Anwara je, naime, 1998. ulična rulja demonstrirajući protiv premijera Mahatmira Mohamada otela i pretukla. Mahathir se tada riješio Anwara i osigurao da Anwar bude pritvoren pod optužbama za korupciju i sodomiju.

Strpan u zatvor zbog sodomije

Anwar je drugi put suđen za sodomiju za vlasti Najiba Rezaka kojem je Anwar kao opasni politički suparnik smetao. I u drugom navratu Anwar je strpan u zatvor, ovaj put na kaznu od pet godina robije. Sada bi Anwar trebao zauzeti jedno od ključnim mjesta u Mahathirovoj vladajućoj nomenklaturi, pa se očekuje da Mahathir pokrene proces Anwarova pomilovanja.

Dok se Anwara Ibrahima ne iščupa iz zatvora, funkciju zamjenice premijera Mohamada vršiti će Anwarova supruga Wan Azizah Wan Ismail. No, plan još uvijek ima puno manjkavosti, budući da Razak još uvijek nije izravno i neopozivo najavio da će predati vlast. Uz to, ni sultan Muhammad V., koji u malezijskom ustavnom sistemu parlamentarne monarhije, imenuje mandatara, nije, prema informacijama 'Business Insighta' oduševljen povratkom Mahathira Mohamada na vlast.

- Odnosi kraljevske obitelji i Mahathira Mohamada imaju dugu povijest. U osnovi, oni se međusobno mrze – kazao je za 'Business Insight' analitičar 'Lowy Instituta' Euan Graham, procjenjujući kako bi se malezijski kralj mogao osvetiti izbornom pobjedniku zbog smanjivanja moći kraljevske obitelji za duge prethodne Mahathirove vladavine.

'Filmska melodrama'

Graham atmosferu u Maleziji nakon pobjede opozicije opisuje kao kombinaciju 'seizmičkih pomjeranja tla' i 'filmske melodrame'. Analitičar nije slučajno upotrijebio prispodobu s filmom, jer su Najiba Razaka gubitka izbora koštale i afere s financiranjem filma 'Vukovi s Wall Streeta' redatelja Martina Scorsesea te darivanjem australske manekenke i glumice Mirande Kerr.

Američke vlasti otvorile su istragu o sumnjama da su 'Vukovi s Wall Streeta' financirani novcem koji je nestao iz malezijskih državnih fondova, a producenti filma nagodili su se državnim odvjetništvom platiti 60 milijuna dolara kako bi se postupak obustavio. Uz Scorseseov, navodno su malezijski državni fondovi pod Razakom financirali još neke holivudske filmove.

Amerikanci su istraživali i porijeklo skupocjenog nakita kojima je malezijski tajkun Jho Low obasipao Mirandu Kerr. Radilo se o 'draguljima' vrijednim oko osam milijuna dolara koji su u interesu istrage prebačeni iz odaja Mirande Kerr u sefove kalifornijskog Državnog odvjetništva.

Ni to nije sve, Amerikanci su imali naznake da je dio novca izvučenog iz malezijskog državnog fonda pod Razakom, čije se ime spominje i u globalnoj aferi pranja novca 'Panama Papers', 'opran' kupovinom majstorskih djela slikara Vincenta Van Gogha i Claude Moneta, jahte vrijedne 260 milijuna dolara te nekretnina u New Yorku i u Kaliforniji s 35 milijuna dolara.

Posljednje informacije iz Malezije govore da je policija odgodila Mahathirovu premijersku inauguraciju, pa će svijet još malo pričekati na najstarijeg predsjednika Vlade u povijesti. Ulaz u premijersku palaču je blokiran a policijski službenici ne dopuštaju prilaz pod obrazloženjem 'kako se u palači ništa ne događa jer vlada nije formirana'. Istodobno, Mahathir je poručio malezijskoj javnosti kako ne sprema osvetu već uvođenje reda u zemlji. Neki mu očito ne vjeruju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:05