Novi jadi uhićenog menadžera

Bivši šef Nissana i Renaulta u novim problemima: Japanci proširuju optužnicu protiv Ghosna

Postoje naznake da je Ghosn koristio Nissan za osobna ulaganja, tvrdi japanska NHK
Carlos Ghosn
 Denis Balibouse / REUTERS

Optužnica protiv bivšeg šefa Nissana i Renaulta Carlosa Ghosna za gospodarski kriminal mogla bi biti proširena, a on zadržan u istražnom pritvoru koji mu prema sadašnjem rješenju tužiteljstva istječe u ponedjeljak, 22.travnja, navodi japanska NHK televizija.

- Postoje naznake da je Ghosn koristio kapital Nissana za osobna ulaganja, i to u velikim iznosima - otkriva NHK, podsjećajući da je tijekom tekućeg mjeseca Ghosn uhićen po četvrti put otkako je u Japanu pod istragom za prekršaje u financijskom poslovanju, teško kršenje povjerenja u gospodarskom poslovanju i nezakonito bogaćanje od pet milijuna dolara na račun kompanije koju je vodio.

Nakon prvog uhićenja Ghosn je proveo u istražnom zatvoru 108 dana, a pušten je uz jamčevinu od devet milijuna dolara početkom ožujka. Tada je negirao sve optužbe protiv njega, a tim obrane Ghosna pokrenuo je javnu bitku protiv tužitelja, nazvavši uhićenja 'ilegalnim'.

Komentirajući mogućnost proširenja optužnice protiv Ghosna, agencija Reuters podsjeća kako je taj menadžer slavljen kao spasitelj posrnulog Nissana prije 20 godina. Svrgnut je, dodaje agencija, s mjesta predsjednika Nissana, Renaulta i Mitsubishija nakon uhićenja jer je afera zaprijetila stabilnosti saveza velikih proizvođača automobila kojeg je osmislio.

Televizija NHK otkriva kako se Ghosnu, među ostalim, stavlja na teret transfer Nissanova novca u Oman za tamošnjeg trgovca automobilima, odakle je novac dalje transferiran tvrtki u Libanonu koja je, tvrdi se, pod nadzorom Ghosna. Prema istome izvoru, sporno je i 27 milijuna dolara transferiranih po Ghosnovim odlukama u SAD, tvrtkama povezanim s njegovim sinom.

Japansko tužiteljstvo, prema tvrdnjama NHK, još uvijek pokušava ostvariti suradnju s američkim vlastima oko spomenutih transakcija u koje je uključen sin Carlosa Ghosna. Na meti istražitelja, dodaje NHK, je tvrtka Shogun Investments koja se dovodi u vezu sa starijim Ghosnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:48