Vuk iz Malezije

Bivši malezijski premijer ukrao 14 tijara, 567 torbica, novac za sliku za DiCaprija...

U najvećoj krađi u povijesti Malezije nestalo je 4,5 milijardi dolara
Bivši malezijski premijer, Najib Razak
 Faris Hadziq / Profimedia, Zuma Press - News

Bivši malezijski premijer Najib Razak je uhićen i službeno optužen za tri slučaja kriminalne zloupotrebe povjerenja, što je kažnjivo s do 20 godina zatvora, izvještava BBC. Najib je, naime, optužen za pronevjeru 700 milijuna dolara iz državnog fonda za razvoj 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), a pod istragom je još od gubitka izbora u svibnju. On se, naravno, izjasnio kao nevin. Iz fonda je ukupno ukradeno 4,5 milijardi dolara, a sve je krenulo kada je na osobnom računu bivšeg premijera pronađeno 10,6 milijuna dolara.

Prema navodima policije, uz taj je iznos kod bivšeg premijera pronađena luksuzna imovina i gotovina u vrijednosti od 273 milijuna dolara, što je najveća krađa u povijesti Malezije. Među pronađenom imovinom nalazi se 14 tijara, 567 torbica (od kojih su 272 skupocjene Hermes torbice), 423 sata i 234 pari sunčanih naočala.

- Nismo ni mogli sve odmah izbrojati jer se radi o prevelikim količinama – požalio se Amar Singh, ravnatelj odjela za gospodarski kriminal malezijske policije, dodajući da im je trebalo oko pet tjedana da izbroje pronađenu imovinu i izračunaju njihovu vrijednost. Najveći dio ukradene imovine odnosi se na nakit (12.000 raznog nakita), a najskuplja je dijamantna i zlatna ogrlica vrijedna 1,6 milijuna dolara.

Ipak, milijarde dolara još uvijek nisu pronađene, no postoje i druge afere povezane s krađom novca iz fonda koje daju naslutiti gdje je ostatak novca završio. Neke od njih odnose se na kupovinu jahti i vila, no najzanimljivija je ona povezana s financiranjem produkcijske kuće Red Granite Pictures.

Naime, radi se o kući koju je osnovao posinak Najiba Razaka, Riza Aziz, a producirala je, između ostalih, popularni film “Vuk s Wall Streeta” koji je 2014. bio nominiran u pet kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar. Američke vlasti su optužile Aziza da je za produkciju filma Martina Scorsesea izvukao milijardu dolara upravo iz spomenutog fonda, piše Reuters. Osim za film, Aziz je optužen i da je iz fonda “posudio” dodatnih 3,2 milijuna dolara kako bi zvijezdi filma Leonardu DiCapriju mogao kupiti i pokloniti Picassovu sliku. Međutim, unatoč tako visokoj optužbi, američke su vlasti i Red Granite Pictures postigli nagodbu od 60 milijuna dolara koje produkcijska kuća mora isplatiti američkoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:55