Ozan Kose/AFP
NOVI REKORD

Bitcoin prvi puta prekoračio 50.000 dolara, stručnjaci: ‘Treba biti oprezan...‘

Samo u ovoj godini vodeća svjetska kriptovaluta ojačala je oko 72 posto
Piše: Novac.hr/HinaObjavljeno: 16. veljača 2021. 16:17

Bitcoin je u utorak dosegnuo novi rekord, prekoračivši prvi puta razinu od 50.000 dolara, potaknut naznakama da ga prihvaća sve više etabliranih ulagača.

Bitcoin je nakratko dosegnuo 50.602 dolara da bi se nakon podneva stabilizirao na 50.300 dolara, što znači da je u plusu pet posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Samo u ovoj godini vodeća svjetska kriptovaluta ojačala je oko 72 posto, a najveći je dobitak zabilježila nakon što je američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio da je kupio bitcoine za 1,5 milijardi dolara.

Kompanija je poručila i da ga planira prihvatiti kao sredstvo plaćanja.

Time se Tesla tek pridružio valu krupnih ulaganja, uz čiju se potporu bitcoin vinuo s margina financija prema bilancama kompanija i Wall Streetu, budući da su ga naveliko počele kupovati američke tvrtke i tradicionalni menadžeri novca, napominje Reuters.

Skok bitcoina "omogućile su prilike na tržištu u posljednje vrijeme i zbivanja u kriptosvijetu i financijskom svijetu općenito", objašnjava Jacob Skaaning iz kripto hedge fonda ARK36.

"Želio bih ipak pozvati na oprez: iako su moje dugoročne procjene optimistične, treba u međuvremenu očekivati i velike oscilacije cijena", naglašava Skaaning.

"Bitcoin je i dalje izuzetno nestabilan", upozorava.

Manja kriptovaluta ethereum porasla je 1,1 posto, približivši se na korak rekordnoj razini od 1.874,98 dolara, dodaje Reuters.

Linker
20. kolovoz 2021 03:19