'2020 Student DIGI Award'

Biramo najboljeg hrvatskog mladog inovatora. Prijavi se i osvoji 50.000 kuna

Jutarnji list pod pokroviteljstvom Googlea i u suradnji s europarlamentarcem Valterom Flegom traži najbolje mlade hrvatske inovatore i daje 50.000 kuna
Ilustracija
 Danijel Soldo / CROPIX

Prijavi se na “2020 Student DIGI Award” i osvoji 50.000 kuna! Nagradni natječaj za najbolje hrvatske mlade inovatore s nagradnim fondom od 50.000 kuna, “Student DIGI Award 2020”, u organizaciji Jutarnjeg lista, pod pokroviteljstvom Googlea i u suradnji s europarlamentarcem i izvjestiteljem programa Digitalna Europa Valterom Flegom, službeno je otvoren.

- Neosporno je da talenata imamo, ali on u Hrvatskoj teško dolazi do izražaja. Želimo to promijeniti. ‘Student DIGI Award’ mali je doprinos tim prijeko potrebnim pozitivnim promjenama - komentirao je europarlamentarac Valter Flego, u rujnu imenovan izvjestiteljem “Digitalne Europe”, tehnološkog programa za inovacije vrijednog 9,2 milijarde eura, prigodno otvarajući početak prijava na natječaj.

Studenti i učenici

Za sve studente i učenike srednjih škola, kao i timove studenata i učenika, koji razvijaju svoje inovativno rješenje - aplikaciju, softver, hardver ili proizvod, nagradni natječaj “Student DIGI Award 2020” omogućava financijsku, mentorsku i medijsku podršku. Traže se inovacije i projekti, iz garaže, škole ili fakulteta, a najbolji, koje će izabrati stručni nezavisni žiri, osvojit će nagradu iz fonda od 50.000 kuna.

- Ovo je prilika za sve ljude koji razmišljaju izvan okvira, za mlade inovatore i one koji će to tek postati! Želimo mlade potaknuti na kreiranje i osmišljavanje, na razvijanje i digitalna smart rješenja. Želimo ih potaknuti prije svega da vjeruju u sebe i svoj rad. Današnje digitalno doba prilika je za kreativne, brze i male, prilika je za naše mlade, ali i za Hrvatsku - naglasio je Flego.

Prijave su otvorene 21. siječnja, a trajat će do 21. veljače ove godine. Stručni će žiri, nakon završetka prijava, izabrati deset finalista koji će biti predstavljeni u digitalnom i tiskanom izdanju Jutarnjeg lista. Najbolji od njih, osim novčane nagrade do 50.000 kuna, mogu osvojiti i mentorsku podršku Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) za daljnji razvoj svojeg proizvoda, nagradu i priznanje prema ocjeni čitatelja Jutarnjeg lista i sudjelovanje na panelu Digitalne konferencije u Zagrebu. Ta će konferencija, koja će se održati 18. ožujka, okupiti važna imena domaće i svjetske IT industrije, a u sklopu nje dobitnicima će se uručiti nagrade.

Timski rad

Jedan od panelista na Digitalnoj konferenciji bit će i državni tajnik Bernard Gršić, čelnik Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo, tijela koje, među ostalim, prati sva državna, međunarodna informatička i robotička natjecanja na kojima sudjeluju mladi iz Hrvatske.

- Današnji mladi su kreativni, vladaju modernim tehnologijama, a iznad toga, njeguju temeljne vrijednosti poput zajedništva i timskog rada.

Dodatni napor

Digitalna transformacija nužnost je svakog razvijenog društva, a to najbolje razumiju mladi koji su rođeni u digitalnom svijetu - rekao nam je Gršić i napomenuo da i njegov ured ulaže dodatne napore kako bi povećao opseg i broj aktivnosti usmjerenih na mlade. Tako, primjerice, organiziraju okrugle stolove “Postani i TI djevojka IT”, usmjerene na djevojke viših razreda srednje škole, čime se potiče njihov interes za STEM zanimanja i daljnju edukaciju.

Uz opis inovacije i poslovni plan, dobrodošla je i videoprezentacija

Prijave se zaprimaju od utorka, 21. siječnja, do petka, 21. veljače, ove godine putem obrasca dostupnog na stranicama Jutarnji.hr ili na linku obrasci.jutarnji.hr/student-digi-award-2020/. Na toj stranici sudionici natječaja, osim svojih osobnih podataka, dostavljaju i podatke o svojem projektu ili inovaciji, među ostalim kratki opis inovacije, u kojem sektoru/industriji razvijate vašu inovaciju, kratki poslovni plan i način na koji planirate plasirati vaš proizvod.

Možete priložiti i kratku videoprezentaciju svojeg proizvoda ostavljanjem linka na sadržaj na YouTubeu ili drugoj platformi.

Na nagradni natječaj “Student DIGI Award 2020” mogu se prijaviti sva inovativna rješenja - inovativni proizvodi, tehnologije i/ili inovacije vezane uz pružanje usluga.

Glavno preporučeno područje su digitalne transformacije, robotika, “smart city” i “smart villages” rješenja, primjene strojnog učenja i umjetne inteligencije, a ostala preporučena područja su zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bioekonomija, moderno obrazovanje, turizam te edukacija. Između dostavljenih projekata, stručni će žiri, sastavljen od zaposlenika društva Hanza Media i nezavisnih stručnjaka, prema kriteriju inovativnosti izabrati najmanje jednog, a najviše tri dobitnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:19