investicijski tsunami

Biogradska Ilirija planira uložiti 315 milijuna kuna u idućih tri do pet godina

Zahuktale su se pripreme jedne od vodećih domaćih turističkih tvrtki u sva tri glavna segmenta
Goran Ražnjević
 Boris Kovacev/Cropix

U razdoblju od idućih tri do pet godina nakon prestanka posljedica pandemije Ilirija iz Biograda planira realizaciju investicijskog programa vrijednog oko 315 milijuna kuna kroz ostvarenje projekata u sektoru nautike, hotelijerstva i kampinga.

- Što se tiče turizma i ugostiteljstva, pandemija je stavila na čekanje većinu ulaganja izuzev investicija koje su bile u tijeku u trenutku njezina izbijanja. No, mi nismo zaustavili planiranje novih ulaganja. Cilj je održiv i dugoročan razvoj svih ključnih sastavnica naše turističke ponude uz, naravno, ostvarenje određenih preduvjeta, a to se prije svega odnosi na ispunjenje prostorno-planskih uvjeta, rješavanje pitanja turističkog zemljišta u kampu, pitanja koncesija na pomorskom dobru, kao i zaštite zakonitih ulaganja i stečenih prava, kako postojećih ulaganja tako i onih budućih, zatim na pravodobno ishođenje potrebnih dozvola, na suzbijanje pandemije, pa i ostvarene poslovne rezultate - najavljuje Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije iz Biograda na moru.

Modernizacija marine

Ilirijin investicijski program u nautičkom sektoru odnosi se na realizaciju dvaju projekata čija je ukupna vrijednost 130 milijuna kuna. Prvi projekt, za koji je ishođena i građevinska dozvola, odnosi se na modernizaciju i rekonstrukciju dotrajalih gatova i građevina u zapadnom akvatoriju Marine Kornati, bolju iskorištenost akvatorija marine i dodatno obogaćivanje ponude smještaja plovila. Vrijednost te investicije iznosi 30 milijuna kuna. Drugi projekt, ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna, odnosi se na proširenje akvatorija Marine Kornati radi osiguranja dodatnih 150 vezova za smještaj plovila i jahti dužine 20 do 40 metara.

- Taj dio u svakom slučaju mora biti usklađen s potrebama razvoja Biograda na Moru i Zadarske županije, s obzirom na to da se radi o luci nautičkog turizma od izuzetnog državnog značaja. Budući da je sadašnja infrastruktura Marine Kornati ograničena za prihvat plovila do 20 metara, ovim proširenjem stvorila bi se nova ponuda usluga i sadržaja - pojašnjava on.

U sektoru hotelijerstva investicije se odnose na dva projekta vrijedna oko 150 milijuna kuna. Od toga se 45 milijuna kuna odnosi na dogradnju i proširenje hotela Villa Donat u Svetom Filipu i Jakovu, sa 72 na 135 soba kategorizacije četiri zvjezdice uz izgradnju svih popratnih sadržaja, uključujući vanjske i unutrašnje bazene, kongresne kapacitete, ugostiteljske i sadržaje za djecu... Za taj projekt već je podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

U Biogradu na Moru, gdje je većina hotelskih kapaciteta Ilirije, kao i cjelokupni nautički i kamping sadržaji, planirana je investicija od 100 milijuna kuna u gradnju aneksa hotela Adriatic za još 100 soba kategorije četiri zvjezdice sa svim pratećim sadržajima - ugostiteljskim dijelom, wellnessom, zatvorenim bazenom, podzemnom garažom...

Dizanje standarda

- Ciljevi ulaganja u hotelskom sektoru su povećanje kvalitete hotelske usluge podizanjem razine standarda smještaja te razvoj sadržaja koji stvaraju temelje za značajno produženje sezone, povećaju konkurentnost i prepoznatljivost naše ponude. Ovim ulaganjem u sektoru hotelijerstva u Biogradu na Moru, destinaciji na samoj obali, stvorili bismo hotelski kompleks visoke kategorije, od četiri zvjezdice, sa 470 soba - naglašava Ražnjević. U kamping sektoru, pod pretpostavkom da se riješi pitanje zakupa turističkog zemljišta kampa Park Soline i dobije koncesija na 50 godina, Ilirija planira uložiti više od 35 milijuna kuna u gradnju bazenskog kompleksa. To bi rezultiralo podizanjem kategorije kampa s postojećih četiri na pet zvjezdica. Osim investicije u gradnju bazenskog kompleksa, Ilirija ima i niz drugih, manjih investicijskih projekata poput glamping de luxe mobilnih kućica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:45