Novi šef Janafa

Bio je gradonačelnik, branitelj, pomoćnik ministra, državni tajnik...

Stjepan Adanić
 Damir Krajac / CROPIX

Član Uprave Janafa Stjepan Adanić na zatvorenom je dijelu sjednice Vlade imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika Uprave, izvijestio je nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, pored drugih imenovanja, bilo je razrješenje predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, a vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Janafa bit će postojeći član Uprave Stjepan Adanić, do zaključenja natječaja za izbor novog predsjednika Uprave", kazao je Ćorić.

Dodao je da će Adanić na toj funkciji biti nekoliko mjeseci, odnosno da takvo imenovanje može biti po zakonu šest mjeseci, ali i da će se to obaviti unutar tog roka.

Adanić je za člana Uprave Janafa izabran u veljači ove godine, isto kada je za predsjednika Uprave ponovno izabran Dragan Kovačević. U Upravu je tada izabran i Vladislav Veselica.

Inače, Stjepan Adanić je osnivač HDZ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku i hrvatski branitelj.

Prema navodima objavljenima od strane HDZ-ove podružnice Vela Luka, Adanić ima čin Brigadnog Generala HV-a. Bio je ratni gradonačelnik grada Varaždina 1990/92. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. godine. Zbog ratne i političke pobjede u Varaždinskom ratu predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman imenuje ga 1991. godine pomoćnikom Ministra obrane RH, šefom vojnog kabineta Predsjednika RH i glavnim pregovaračem RH o odlasku JNA iz Zagreba i RH-a pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a (danas EU).

Bio je glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora te kao pregovarač i talac sudjeluje u oslobađanju 2500 ljudi. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine.

Autor je i koautor nekoliko knjiga iz područja prava, obrane i nacionalne sigurnosti. Za ratne i mirnodopske zasluge višestruko je odlikovan od predsjednika Tuđmana. Medaljom grada Varaždina odlikovan je 2016. godine. Predsjednik je stranačkog Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te radi u Jadranskom naftovodu.

Iz imovinske kartice Adanića vidljivo je kako ima plaću 25.900 kuna, a prije nego je postao član Uprave bio je pomoćnik direktora u Janafu do 1998. godine.

Prema imovinskoj kartici, Adanić i supruga imaju pet kredita za koje plaćaju mjesečne rate u ukupnom iznosu od oko 8000 kuna.

Što se tiče nekretnina, imaju stan u Zagrebu od 48 kvadrata vrijedan 800 tisuća kuna, stan u Zagrebu od 98 kvadrata vrijedan 1,5 milijuna kuna, te stan u Zagrebu veličine 40 kvadrata vrijedan 750 tisuća kuna.

Osim toga, imaju i kuću u Loboru površine 800 kvadrata s okućnicom vrijednu 400 tisuća kuna.

U imovinskoj se navodi i da u Loboru imaju gospodarski objekt veličine 81 kvadrat vrijedan 150 tisuća kuna, te vikendicu od 109 kvadrata vrijednosti 400 tisuća kuna.

Imaju i voćnjak vrijedan 100 tisuća kuna, tri njive vrijedne 300 tisuća kuna, četiri šume vrijedne 400 tisuća kuna, te livadu vrijednu 250 tisuća kuna.

Kako se navodi u imovinskoj kartici, šume, njive i livadu je naslijedio.

U imovinskoj kartici Adanića navodi se da ima garažu u Zagrebu vrijednu 180 tisuća kuna.

Njegova supruga ima tri automobila, dva iz 2008., Nissan Qashqai ti VW Polo, te jedan iz 2009. godine i to Opel Astru. Adanić ima i traktor vrijedan 35 tisuća kuna.

Janaf sklopio nove ugovore

Janaf je u četvrtak izvijestio o novosklopljenim ugovorima te istaknuo da nastavlja s redovnim poslovanjem i urednim ispunjavanjem obveza te očekuje stabilno poslovanje, uz visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta.

Za razdoblje do lipnja 2021. sklopljen je ugovor o transportu nafte s Inom, a s MOL-om do prosinca 2022. godine.

Ugovori o skladištenju nafte sklopljeni su i s Agencijom za ugljikovodike, do prosinca 2027., s Inom do prosinca 2022., MOL-om do prosinca 2022., Glencore-om do ožujka 2021., Petraco-om do ožujka 2022. i Litasco-om do ožujka 2023. godine.

S Agencijom za ugljikovodike je do prosinca 2024. sklopljen ugovor o skladištenju naftnih derivata, a s Crodux-om do prosinca 2021. godine, navodi se u Janafovu priopćenju, u kojemu se ne iznosi vrijednosti ugovora. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:14